Egypte: dader aanslag op Duitse toeristen toch niet gek

KAIRO/ BONN, 23 SEPT. De Egyptische autoriteiten hebben gisteren de these verlaten dat een geestelijk gestoorde - en dus niet een moslim-extremist - verantwoordelijk was voor de aanslag bij het Egyptisch museum waarbij donderdag negen Duitse toeristen en een buschauffeur werden gedood.

De Duitse regering had te enen male geweigerd dit Egyptische uitgangspunt te aanvaarden. Zij heeft inmiddels zelf een commissie van onderzoek naar Kairo gestuurd, die onder anderen anti-terreurdeskundigen omvat. De Duitse onderzoekers vertrekken morgen weer.

Volgens het Egyptische Openbaar Ministerie is Saber Farahat Abu al-Ela, die na de aanslag samen met zijn broer ter plaatse werd gearresteerd, zich bewust van zijn daden, en gelooft hij in de ideologie van de moslim-extremisten die de regering met geweld proberen te ondermijnen. De aanklagers zeggen nu dat hij volgens zijn familie een geestelijke stoornis heeft geveinsd, maar “niet gek” is. Een van zijn vrienden had verteld dat hij altijd “joden had gehaat”. De aanklagers lieten nog in het midden of hij deel uitmaakte van een extremistische organisatie.

Moslim-extremistische groepen hebben sinds 1992 in totaal 26 buitenlandse toeristen gedood en 73 gewond bij aanslagen met als uitdrukkelijk doel de toeristenindustrie, een van de pijlers waarop de Egyptische economie rust, te treffen. De regering had echter zeer hard teruggevochten om het toerisme te redden, en was erin geslaagd het terrorisme uit de grote toeristencentra te bannen. De laatste grote aanslag dateerde van april vorig jaar, toen 18 Griekse toeristen bij hun hotel bij de pyramiden door moslim-extremisten werden vermoord. Vorig jaar was een uitstekend toeristenjaar, en het nieuwe seizoen zag er nog voortreffelijker uit: reden voor de autoriteiten te proberen de jongste aanslag te distantiëren van het moslim-extremisme.

De aanklagers zeggen nu dat Abu al-Ela heeft bekend na zijn moord op drie buitenlanders in een Kaireens luxehotel, drie jaar geleden, een arts 50.000 pond (circa 30.000 gulden) te hebben gegeven om een certificaat te vervalsen dat hij geestelijk instabiel was. Een Egyptische oppositiekrant, Al-Wafd, meldde gisteren dat Abu al-Ela weliswaar in een psychiatrisch ziekenhuis was opgenomen, maar herhaaldelijk wekenlang weg was, onder andere voor zijn bruiloft (inclusief buikdanseres), die door drie artsen werd bijgewoond.

Na zijn huwelijk ging hij “eens per maand naar het ziekenhuis om zich te melden, waarna hij weer vertrok”, aldus Al-Wafd. Als een gevaarlijke patiënt was ontsnapt en een politie-onderzoek dreigde, werd hij door een ziekenhuisemployé thuis opgebeld en gevraagd even te komen. De autoriteiten hebben inmiddels het hoofd van de geestelijke gezondheidszorg, de directeur van het bewuste ziekenhuis, een arts en enkele verplegers gearresteerd. (Reuter, AFP, AP)