Easyjet wil de tweede op Schiphol worden

BRUSSEL, 23 SEPT. De Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet wil uitgroeien tot de nummer twee van Schiphol. Volgens de Cypriotische eigenaar Stelios Haji-Ioannou kent Schiphol in tegenstelling tot andere grote Europese luchthavens nog geen secundaire luchtvaartmaatschappij. “Dat is een kans die we niet mogen missen”, aldus Haji-Ioannou.

Easyjet is op de route Amsterdam-Londen verwikkeld in een felle concurrentieslag met KLM. Easyjet beschuldigt marktleider KLM ervan tickets te verkopen onder de kostprijs. Op die wijze zou KLM nieuwkomer Easyjet uit de markt willen drukken. De KLM wijst die beschuldiging van de hand.

De Europese Commissie in Brussel moet een oordeel vellen in het geschil tussen beide maatschappijen. Gisteren vond in Brussel een hoorzitting plaats, waar KLM uitlegde dat ze niet onder de kostprijs vliegt en zelfs winst maakt op de route. De Commissie maakt binnen enkele weken een zogeheten tussentijdse maatregel bekend. Daaruit moet blijken of KLM de huidige lage tarieven mag handhaven. Over zes maanden volgt een definitieve uitspraak over de vraag of KLM Easyjet op oneigenlijke wijze beconcurreert.

Volgens Haji-Ioannou is die uitspraak van grote betekenis voor Easyjet. Op dit moment vliegt het bedrijf met vijf vliegtuigen vanuit Londen Luton Airport naar zeven Europese steden. Over enkele weken komt daar Liverpool Airport bij als tweede thuisbasis. Als Easyjet het geschil met KLM wint, wordt Schiphol de derde thuisbasis. (ANP)