Duits alarm over Lassakoorts

MAINZ, 23 SEPT. De Duitse regering probeert alle mensen te lokaliseren die in contact zijn gekomen met een Ghanese vluchteling die afgelopen zaterdag in een ziekenhuis in Mainz overleed aan de Lassakoorts, een zeer besmettelijke ziekte die leidt tot koorts, bloedingen, shock en krampen.

De 37-jarige Ghanees kwam op 7 augustus via een vlucht vanuit Accra in Dusseldorf aan. Hij is vervolgens, met gestolen papieren, naar Wiesbaden en uiteindelijk naar Mainz gereisd. De gezondheidsdienst in Mainz heeft inmiddels 50 mensen benaderd, het merendeel ziekenhuispersoneel, die contact hebben gehad met de man. Zij worden nog niet in quarantaine gehouden. Er bestaat pas gevaar voor overdracht van de ziekte als ze de eerste symptomen van de ziekte ontwikkelen.

Het Lassa-virus doodt ongeveer 15 procent van zijn slachtoffers. Het werd voor het eerst ontdekt in een missiehospitaal in Nigeria in 1969. Het virus infecteert eerst een muis. Via de urine van de muis kunnen mensen besmet raken. (Reuter, AFP)