Doorbraak van IBM in chiptechnologie

ROTTERDAM, 23 SEPT. IBM heeft een technologie ontwikkeld waarmee tot veertig procent snellere computerchips gemaakt kunnen worden. Het Amerikaanse computerbedrijf zal als eerste ter wereld in plaats van aluminium koper gebruiken voor de schakelingen op een halfgeleider.

Dat heeft IBM gisteren bekendgemaakt. Het concern begint volgend jaar op kleine schaal met de productie van de nieuwe chips en verwacht ze in de zomer van 1998 in grote hoeveelheden op de markt te kunnen brengen. Met zijn vondst heeft het bedrijf een voorsprong genomen op andere chipfabrikanten die in het afgelopen decennium eveneens hebben geprobeerd koper te toe te passen in chips. Sematech, een onderzoeksconsortium van chipmakers, experimenteert nog met de toepassing van koper.

Op de effectenbeurs van New York beloonden beleggers het aandeel IBM met een koersstijging van ruim 5 dollar tot iets meer dan 104 dollar. Analisten verwachten dat IBM marktaandeel kan winnen op de mondiale chipmarkt.

Op chips worden steeds dunnere schakelingen toegepast. Zo kunnen veel transistoren op een kleine oppervlakte worden samengeperst waardoor chips sneller en zuiniger worden. De meeste chips hebben nu transistoren met een dikte van omstreeks 0,35 micron, maar ook 0,25 micron is met de huidige technologie mogelijk. Een micron is een miljoenste millimeter.

Voor nog smallere schakelingen is een metaal nodig dat beter geleidt. Het is al langer bekend dat koper electriciteit beter geleidt dan aluminium, maar koper tast de laag silicium op de chip aan. IBM is er nu in geslaagd het koper te voorzien van een uiterst dun laagje waardoor het niet direct met het silicium in contact komt.

Volgens cijfers van marktonderzoeker Dataquest was IBM met een omzet in chipa van 2,7 miljard dollar vorig jaar de veertiende producent ter wereld. Philips bezette een negende positie met 4,2 miljard dollar omzet. Het Amerikaanse Intel, dat vorige week een vinding presenteerde waardoor chips meer gegevens kunnen opslaan, is wereldmarktleider.

Ongeveer een derde van alle chips wordt gebruikt in computers. Andere belangrijke toepassingen zijn (draagbare) telefoons en consumentenelektronica.