Crisis Azië gunstig voor ABN Amro

HONGKONG, 23 SEPT. De financiële crisis in Zuidoost-Azië heeft ABN Amro aanmerkelijke voordelen gebracht. Lokale particulieren en ondernemingen in Thailand, Maleisië, de Filippijnen en Indonesië openen op grote schaal rekeningen bij internationale banken omdat ze hun lokale banken niet langer vertrouwen. “Wij hebben een groei van ons klantenbestand met tientallen procenten”, vertelt de bestuursvoorzitter van ABN Amro, Jan Kalff, in een persgesprek vandaag in Hongkong. Andere Europese bankiers bevestigen deze spectaculaire groei van cliënten.

“Het vertrouwen in het lokale bankwezen neemt af en je ziet nu een vlucht in kwaliteit”, aldus Kalff. Er hebben zich volgens hem dagen voorgedaan waarop het ABN Amro-kantoor in Jakarta zeshonderd nieuwe rekeningen heeft geopend.

Anders dan bij de Latijns-Amerikaanse schuldencrisis van de jaren tachtig, waarbij Westerse banken zwaar getroffen werden en uiteindelijk gedwongen waren grote bedragen af te schrijven, hebben de Westerse banken tot nu toe nauwelijks negatieve gevolgen van de financiële crisis in Zuidoost-Azië ondergaan. “Nee, de crisis slaat niet over naar de Westeuropese banken”, aldus Kalff. ABN Amro heeft zich volgens hem bijvoorbeeld nooit ingelaten met de twee sectoren waar zich nu de grootste problemen voordoen in Thailand en Maleisië, leningen voor projectontwikkelaars of voor financieringsmaatschappijen. Deze gaan nu massaal failliet.

Ook de opschorting van grote infrastructurele projecten treft de banken niet. “Wij sluiten altijd clausules af dat projecten moeten worden afgemaakt”, zegt Kalff. “En wij zitten voornamelijk in projecten die gericht zijn op de export en die dus harde valuta opbrengen. De devaluatie van de munten stimuleert de export alleen maar.”

Bovendien neemt ABN Amro nooit deel in infrastructurele projecten met 'de neefjes en de nichtjes' van lokale politici. “Je ziet die projecten nu in elkaar storten”, aldus Kalff.

Overigens is de bestuursvoorzitter van ABN Amro niet somber over de perspectieven van Zuidoost-Azië. Zelfs met de huidige crisis zal er toch nog sprake zijn van economische groei, al zal die half zo groot zijn als in het verleden.