Claim Begemann krijgt beursnotering

ROTTERDAM, 23 SEPT. Na maanden touwtrekken zijn de Amsterdamse effectenbeurs en het Begemann-concern het eens geworden over een beursnotering voor de grote schadeclaim van Begemann en Joep van den Nieuwenhuyzen, ondergebracht in Begaclaim. Dit fonds komt met ingang van volgende week woensdag in de notering.

De eis van het industriële conglomeraat Begemann en zijn voormalige topman Van den Nieuwenhuyzen is gebaseerd op de schade die beiden zouden hebben geleden door de zogenoemde HCS-affaire. Die zaak eindigde vorig jaar met een zware nederlaag voor het openbaar ministerie, toen Joep van de Nieuwenhuyzen door het gerechtshof in Den Haag werd vrijgesproken van misbruik van voorwetenschap. Begemann eist 900 miljoen gulden schadevergoeding; Joep van de Nieuwenhuyzen wil 300 miljoen gulden.

De notering voor Begaclaim is saillant omdat Begemann en Van den Nieuwenhuyzen niet alleen een schadevergoeding eisen van de staat, maar ook van het voormalige bestuur van de effectenbeurs. Het huidige beursbestuur gaat nu dus definitief akkoord met notering van een schadeclaim tegen zijn voorgangers.

Via aandelen Begaclaim kunnen beleggers straks speculeren op de kans op succes van de claim. De effectenbeurs meldde gisteren akkoord te zijn met de tekst van het prospectus, die notering mogelijk maakt.

Begemann is volgens een woordvoerder van de beurs tegemoetgekomen aan de eis om inzicht te verschaffen in de opbouw van de claim van 1,2 miljard gulden. Enthousiast is de beurs nog steeds niet: “Eén ding wordt heel duidelijk: het is hun visie op het hele gebeuren.”

Tot nu toe weigerden Begemann en Van de Nieuwenhuyzen een gedetailleerde becijfering van de vermeende schade die zij hebben geleden, omdat zij zich niet in hun kaarten wilden laten kijken. Beleggen in Begaclaim geldt als zeer speculatief, omdat Nederlandse rechters tot nu toe nooit hoge schadeclaims hebben toegekend.

“We geven inderdaad een indicatie over de opbouw van de schade”, bevestigde Jeroen van den Nieuwenhuyzen, bestuurslid van Begemann en broer van Joep. “De beurs wilde precies van de hoed en de rand weten en wij vonden dat een beetje het kruit verschieten. Met de uitkomst kunnen we leven.”

Details worden woensdag pas bekend als het prospectus verschijnt. Daarin zal ook meer duidelijkheid worden gegeven over de dagvaarding van de Nederlandse staat en de Vereniging voor de Effectenhandel, die tot voor kort verantwoordelijk was voor de Amsterdamse effectenbeurs. De dagvaarding is volgens Jeroen van den Nieuwenhuyzen in kannen en kruiken.