Bosbranden in Indonesie

Foto: PEKANBARU - Enorme rookontwikkeling als gevolg van talrijke bosbranden in de Indonesische archipel bezorgt al enige weken een zeer uitgestrekt gebied grote overlast, tot in de buurlanden Singapore en Maleisië toe. Deze foto is genomen in Pekanbaru op het eiland Sumatra, waar schoolkinderen spelen in een nevel van rook. In veel streken en steden belemmert de mist het zicht, in enkele gebieden tot op een paar meter. Veel mensen kampen met ademhalingsmoeilijkheden, het verkeer loopt vast.

De bosbranden zijn, zoals elk jaar, in de meeste gevallen opzettelijk aangestoken om land in cultuur te brengen. Maar de schadelijke effecten worden nu versterkt door de droogte als gevolg van het fenomeen El Niño, de warme golfstroom die een tijdelijke klimaatsverandering veroorzaakt.

Door cholera en gebrek aan voedsel als gevolg van de droogte zijn de afgelopen tijd zeker 251 mensen omgekomen in het berggebied Jayawijaja in Irian Jaya. Functionarissen in Jayawijaja hebben gezegd dat het door de dikke rook onmogelijk is voedsel, medicijnen en artsen per vliegtuig naar het getroffen gebied te brengen. Gevreesd wordt dat het werkelijke dodental veel hoger ligt omdat de bevolking noodgedwongen doorgaat met het drinken van besmet water. De droogte is volgens deskundigen de ergste in vijftig jaar. (Foto Reuter)