Aandelen licht omhoog op saaie handelsochtend

AMSTERDAM, 23 SEPT. Technologie-fondsen deden het vanmorgen goed op het Damrak, dat bij lage omzetten profiteerde van een hogere koers van de dollar en een gunstig Wall Street dat net onder 8.000 punten sloot. Baan, ASML en Philips profiteerden.

AMSTERDAM Op een stille aandelenmarkt stonden vanmorgen vooral de technologie-fondsen in de belangstelling. Baan raakte 4,90 gulden hoger op 137,30 gulden nadat het een samenwerking had gemeld met Hewlett-Packard. Dochter Aurum lanceerde bovendien twee nieuwe producten. ASM Lithography kwam ook met goed nieuws: een grote order van de Koreaanse gigant Hyundai. De chipsmachinebouwer ging 4,80 gulden vooruit tot 204,70 gulden.

Ook de rest van het Damrak leek het vanmorgen niet slecht te doen. Een hogere dollar en een gunstig slot van Wall Street tikten door in de koersen. De toonaangevende AEX-index won 7,01 punten op 917,45 punten, bij een lage omzet. Ook de obligatiemarkt was goeddeels onveranderd, met een tienjaarsrente van 5,50 procent.

Bedrijfsnieuws was er nauwelijks en ook macro-economische cijfers ontbraken als richtinggever voor de handel.

Bij de hoofdfondsen was Philips gewild, met een plus van 5,40 gulden op 158,70 gulden. Wolters Kluwer presteerde ook goed, met 6,40 gulden winst op 247,90 gulden. De grootste min op het bord was voor BolsWessanen, dat 4 dubbeltjes lager raakte op 35,10 gulden. Ook Koninklijke Olie raakte 1,10 gulden kwijt op 109,70 gulden. Randstad had misschien last van de somberheid die Content verspreid had en verloor 80 cent op 81,20 gulden. KNP BT ging nog eens 0,40 gulden omlaag tot 50,50 gulden.

Op de lokale markt was Begemann gewild, nu bekend is geworden dat de Bega-claim volgende week woensdag eindelijk notering krijgt op de effectenbeurs. Begemann zelf won 2,20 gulden op 30,20 gulden.

De Amerikaanse dollar kon vanochtend op de Europese wisselmarkten het hogere koerspeil dat gisteren was bereikt, goed vasthouden. In Amsterdam stond de dollar tegen het middaguur op 2,017 gulden tegen 2,014 gulden bij het slot van de handel van gisteren.

NEW YORK Een lagere rente op de kapitaalmarkt en het optimisme over de hightech-fondsen zorgden voor een vaste stemming op Wall Street. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 79,56 punten hoger op 7996,83.

Eerder op de dag sprong de belangrijke beursgraadmeter even over de 8.000-puntengrens met een winst van ruim honderd punten. Het hoogste slot ooit werd begin augustus opgemaakt met een stand van 8.259,31. De sterkere dollar zorgde voor een goede stemming onder de obligaties. De resulterende rentedaling op de kapitaalmarkt gaf de aandelenkoersen vleugels, waardoor de Dow Jones, ondanks handelsremmende maatregelen, even boven de 8.000 mocht komen.

De hightech-sector lag zeer goed in de markt. IBM maakte gisteren bekend een nieuwe chip te willen produceren die veertig keer sneller zou zijn dan zijn voorgangers. Dat bericht zette IBM op een winst van vijf dollar. Ook de andere chip- en pc-fabrikanten profiteerden van het chipnieuws.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio werd niet gehandeld. De financiële markten waren gesloten wegens een nationale feestdag.