Zülle pareert aanvallen in zware bergritten

LAGOS DE COVADONGA, 22 SEPT. Alex Zülle weerstond zaterdag en zondag niet alleen de aanvallen op zijn leiderspositie in de Ronde van Spanje, de Zwitser nam in de bergritten naar Alto del Naranco en Lagos de Covadonga zelfs ruimer afstand van zijn rivalen.

De Spanjaard Fernando Escartin klom weliswaar naar de tweede plaats in het algemeen klassement, maar zag zijn achterstand tot bijna drie minuten oplopen. Zülles landgenoot Laurent Dufaux zakte naar de derde plaats en staat op ruim drie en een halve minuut.

De dagprijs ging zaterdag naar de Spanjaard Garcia Acosta. De renner uit de Banesto-ploeg arriveerde solo op de Alto del Naranco. Danny Nelissen finishte als vijfde op 2.35 minuut.

Gisteren boekte de Rus Pavel Tonkov, na vrijdag op de Valgrande Pajares, op de top van de Lagos de Covadonga zijn tweede ritzege. Hij had achttien seconden voorsprong op Zülle.

Een week voor het einde van de Vuelta lijkt Zülle de tweede achtereenvolgende zege niet meer te ontglippen. Hoewel, met deze zoon van een Nederlandse moeder weet je het maar nooit. De 29-jarige kopman van ONCE, die volgend seizoen in dienst rijdt van Festina, heeft nog al eens de neiging van zijn fiets te vallen.

In het weekeinde bleef Zülle overeind. Hij sloeg de aanvallen op zijn positie af, al had hij het zaterdag niet zo lastig als zondag. Zaterdag waren de vijf vluchters onder aanvoering van Garcia Acosta en Danny Nelissen ongevaarlijk voor het klassement. De directe belagers van de Zwitser kwamen kracht te kort, Zülle liep elf seconden uit op Escartin en 41 tellen op zijn landgenoot Dufaux. Die kampte gisteren met een geweldige inzinking, zoals de complete Festina-ploeg. Het waren niet de Festina's die in de klim de aanval openden, maar Dominguez, ploegmakker van Escartin, na tien kilometer. Hij effende het pad voor zijn kopman, die op zeven kilometer van de top bijna 25 seconden voorsprong had op een groepje van vier. Met op kop Jalabert als knecht voor Zülle en de Spanjaard Jimenez en Tonkov als aanklampers.

Escartin hield geen stand, Tonkov nam de leiding over en de moedige Spanjaard zag tot zijn teleurstelling ook nog eens Zülle en Jimenez voorbij fietsen.

“Ik heb veel te danken aan Jalabert. Ik had hem de dagzege gegund”, zei Zülle gisteren. “De Vuelta is nog niet voorbij, maar ik heb wel een goed gevoel na deze vier zware bergetappes.” (ANP)