Wielerunie stelt coach op non-actief

ROTTERDAM, 22 SEPT. Bondscoach Piet Hoekstra is door de Nederlandse wielerunie voor voorlopig zes weken op non-actief gesteld. Aanleiding is de brief die vijf vrouwen uit de nationale selectie vorige week aan de KNWU stuurden. Zij beschuldigen hem daarin van buitensporig drankgebruik, ondeskundig optreden en ongemotiveerd gedrag. Ook zou hij de vrouwen 'mongolen' hebben genoemd.

De wielerunie heeft Hennie Kuiper gevraagd Hoekstra als bondscoach van de vrouwen in de aanloop en bij de WK wielrennen in San Sebastian volgende maand te vervangen.

De KNWU nam het besluit de bondscoach op non-actief te stellen na een bijeenkomst in Zwolle, waarbij Hoekstra aanwezig was. Vandaag zou KNWU-voorzitter Atsma een gesprek hebben met Kuiper over de invulling van zijn taak. De ex-prof en oud-ploegleider heeft in principe positief gereageerd. Belangrijkste reden Hoekstra op een zijspoor te zetten is het ontbreken van wederzijds vertrouwen en de gebrekkige communicatie. Atsma: “We hebben Hoekstra geadviseerd zes weken rustig aan te doen. Zich te oriënteren. Onderling vertrouwen staat centraal bij de KNWU. En dat ontbreekt nu. Ruim drie weken voor de WK is het zaak een representatieve ploeg naar San Sebastian af te vaardigen. De vrouwen en het wielrennen staan voorop.” Vijf vrouwen van de nationale selectie ondertekenden de brief; Brunen, Klep, Hillenga, Mansveld en Rombouts. Haringa, De Bruijn en Moonen bleven achter de in opspraak geraakte coach staan. Atsma sluit niet uit dat straks de dissidenten samen met de niet-ondertekenaars in Spanje één ploeg vormen. “We sturen de meest representatieve formatie.”

Hoekstra vindt de aantijgingen zwaar overtrokken.