Weinig vrouwen op hoge bestuursposten

Ondanks de groei van het aantal vrouwelijke ondernemers is hun deelname in besturen van werkgeversorganisaties laag. Maar 4 procent van de bestuurders van brancheverenigingen is vrouw.

De nieuwe voorzitter van de Unie van Vrouwelijke Ondernemers Nederland (UVON), P. Baarslag, vroeg vanochtend tijdens de jaarbijeenkomst van haar organisatie aandacht voor deze “volstrekt scheve situatie”. Samen met VNO-NCW, de koepel waarbij de UVON is aangesloten, willen de vrouwelijke ondernemers iets aan de achterstand doen.

De mogelijkheid om een eigen zaak te beginnen komt volgens Baarslag nog veel te weinig op bij meisjes en jonge vrouwen. Daarom gaat haar organisatie meer voorlichting geven bij beroepskeuze in het onderwijs.

Om meer vrouwen voor het ondernemerschap te interesseren zijn volgens de UVON meer ondersteunende maatregelen nodig, zoals ruimere belastingaftrek voor kinderopvang en betere zwangerschaps- en pensioenvoorzieningen.