Verenigde Staten en Zweden bereiken finale Davis Cup

ROTTERDAM, 22 SEPT. De Amerikaanse tennisploeg heeft voor de 59ste keer de finale van de Davis Cup bereikt. Pete Sampras zette Team USA gisteren in Washington op de winnende voorsprong van 3-1. Hij versloeg Pat Rafter, de winnaar van de US Open, in vier sets, 6-7 6-1 6-1 6-4.

In de finale staan de Amerikanen tegenover de Zweden. Het duel wordt van 28 tot en met 30 november gehouden in Zweden. Voor de Scandinavische ploeg betekent het bereiken van de finale het elfde optreden in de eindstrijd van de landencompetitie. Zweden won het toernooi vijf keer, Amerika was 31 keer de sterkste.

Het duel tussen de VS en Australië werd vooraf geafficheerd als The Battle of the Continents en The Clash of the Davis Cup Giants. De halve eindstrijd draaide uit op een one man show van Pete Sampras. Tegen Mark Philippoussis (6-1, 6-2 en 7-5) en Pat Rafter (6-7, 6-1, 6-1 en 6-4) stond de nummer één van de wereld geen breekpunt toe. In die laatste partij verspeelde hij gisteren een 4-1 voorsprong in de tiebreak, maar compenseerde die onverklaarbare inzinking binnen zes kwartier.

Sampras bood zaterdag zelfs de Woodies, het beste dubbel van de wereld, goed partij, maar verloor die strijd omdat zijn partner Todd Martin vanaf de derde set grossierde in afzwaaiers. Het werd Martin even zwart voor de ogen door de hoge vochtigheid en warmte. Woodbridge en Woodforde maakten gebruik van het buitenkansje (3-6, 7-6, 6-2 en 6-4) en halveerden de achterstand, 2-1.

Na die overwinning veronderstelde John Newcombe, de coach van de Australiërs, nog kansen te hebben. Hij had immers de beschikking over Pat Rafter, de winnaar van de US Open. Rafter had weliswaar de openingspartij van Michael Chang (6-4, 1-6, 6-3 en 6-4) verloren, maar zijn vechtlust zou Sampras wel eens kunnen intimideren. Rafter, de nummer drie van de wereld, was zelfs in de eerste set niet de gelijke van Sampras.

Bij de Zweden vervulde Jonas Björkman een voortrekkersrol. Tegen Italië scoorde hij drie uit drie. Björkman versloeg in de enkelspelen Camporese en Furlan en in het dubbel met Kulti het duo Nargiso/Camporese.

In de promotie-degradatieduels won België voor eigen publiek met 3-2 van titelverdediger Frankrijk. Blessures speelden de ploeg van bondscoach Yannick Noah parten. Fabrice Santoro en Cedric Pioline moesten de strijd voortijdig staken. Stephane van Garsse, de vervanger van de geblesseerde Johan van Herck, benutte het beslissende punt voor de Belgen.

Opvallend was verder de winst van India op Chili, 3-2. Beide overwinningen van de Zuid-Amerikanen kwamen op naam van Marcelo Rios. Duitsland handhaafde zich eenvoudig door een 5-0 overwinning op Mexico. Hetzelfde deed Brazilië door in Florianopolis, de woonplaats van Roland Garros-winnaar Gustavo Kuerten, Nieuw-Zeeland te verslaan, 5-0.