Talibaan muilkorft pers uit buitenland

KABUL, 22 SEPT. De Talibaan, de extremistische moslim-fundamentalisten die tweederde van Afghanistan in handen hebben, hebben richtlijnen uitgevaardigd waaraan buitenlandse berichtgeving over het land zou moeten voldoen. Verhalen die afwijken van Afghaanse “regels” en “tradities” zijn in de toekomst uit den boze. Journalisten worden geacht zich niet te buiten te gaan aan analyses en commentaren. Ze hebben slechts “het recht om de werkelijke actualiteit te rapporteren”.

“Nieuws dat de gevoelens van mensen kan kwetsen, dat tot meningsverschillen, of tot etnische en religieuze discriminatie zou kunnen leiden, moet serieus vermeden worden”, aldus een verklaring die is uitgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Talibaan. Van buitenlandse journalisten wordt verwacht dat zij officiële persberichten van Talibaan autoriteiten overnemen. Journalisten mogen voor hun nieuwsgaring niet met vrouwen praten en er mogen geen foto's van mensen en dieren worden gepubliceerd. Verder moeten bezoekende journalisten een tolk kiezen die door de Talibaan als zodanig is aangewezen, ze mogen alleen verblijven in officeel goedgekeurde hotels en niet werken in kantoren van permanent in Afghanistan geaccrediteerde journalisten.

Het besluit heeft ook gevolgen voor de Afghanen zelf. Zij kunnen voor onafhankelijke berichtgeving over hun land in feite alleen nog terecht bij buitenlandse media, met name de radio. De binnenlandse pers is geheel in handen van de Talibaan.

Met de nieuwe richtlijn lijkt het debat over de journalistieke mores in Afghanistan nog niet ten einde. Een woordvoerder van de Talibaan verklaarde tegenover het Britse persbureau Reuter dat de regering nog niet precies weet wat zij aanmoet met foto's van “half-naakte” vrouwen in geïmporteerde buitenlandse tijdschriften en kranten. Dit weekeinde waren foto's van vrouwen in een Pakistaanse krant in Kabul zwart gemaakt. De Talibaan ontkenden daarvoor verantwoordelijk te zijn. (Reuter, AFP)