Stoere mannen met droge biceps en lekkere billen

De mooiste spierballen van Nederland rolden zaterdag in Den Haag. Gekleed in minuscule slipjes paradeerden stoere mannen in een show waarin de hoofdrolspelers biceps, triceps en hamstrings heten.

DEN HAAG, 22 SEPT. In een kleine ruimte achter het podium van de Prins Willem Alexanderzaal in het Congresgebouw in Den Haag lopen zaterdagavond twaalf bodybuilders met gespannen gezichten rond. De geur van spierverwarmers en massageolie overheerst in het donkere zaaltje. Hier en daar wordt nog wat met gewichten gespeeld. De atleet met nummer tien maakt ogenschijnlijk zonder moeite nog vijfentwintig push-ups en bij bodybuilder nummer negen wordt nog even een likje bruinsel op het lijf gesmeerd om in de schijnwerpers zo glimmend mogelijk tevoorschijn te komen. Als Eugène Buys het nummer vijf aan zijn minuscule slipje heeft bevestigd is alles in gereedheid. De glimmende spierbundels kunnen de bühne betreden. De achtste 'Night of the Dutch Champions' kan beginnen.

Het evenement is uitgegroeid tot één van de spectaculairste bodybuildwedstrijden in Nederland. Aan de strijd mogen alleen atleten meedoen die ooit mister Holland zijn geworden of een Grand Prix-titel hebben veroverd. Daardoor bestaat het deelnemersveld uit een select gezelschap uit de top van het Nederlandse bodybuilden. Het uitgebreide showgedeelte zorgt ervoor dat het publiek zich van begin tot eind niet hoeft te vervelen. Bij normale wedstrijden mag iedere atleet een minuut vrij poseren, maar bij de Night bedraagt die tijd vijf minuten. Bovendien mag iedereen zelf weten in wat voor vorm hij de presentatie giet.

Even na achten dimmen de lichten in de zaal. Uit de speakers schalt 'Whole lotta Rosie' van de rockband AC/DC. Spreekstalmeester Ruud van Gent kondigt ze aan, de kampioenen van Nederland die hun spieren gaan spannen om uit te maken wiens lijf in de meest perfecte harmonie verkeert. Achter in de zaal gaan de deuren open. Schijnwerpers zetten de atleten in een fel licht.

Een oorverdovend geschreeuw ontsnapt uit de kelen van zo'n vijftienhonderd toeschouwers. Op het podium aangekomen posteren nummer tien en nummer zeven zich gelijk op de voorgrond. “Die zien er goed uit, die gaan ver komen.” Een kenner die zijn favorieten al heeft gekozen, wijst erop dat deze twee erg droog zijn, wat duidt op een laag vetpercentage. De meeste toeschouwers zijn zelf ook actief in het bodybuild- en fitness-wereldje. Bierbuiken en hangbillen zijn op de tribunes vrijwel niet te ontdekken. De atleet die zich vlak voor achten nog even liet behandelen met de bruine crème had dat getuige de kritiek uit het publiek beter niet kunnen doen. Vanuit verschillende hoeken klinken afwijzende geluiden over zijn te glimmende bruine huid.

Na het verplichte tonen van triceps, biceps, hamstrings, kuitspieren en de overige menselijke spiermassa's volgt de beoordeling op de symmetrie van het lichaam. Hierbij kijkt de jury in hoeverre de spieren aan de rechterhelft van het lijf gelijk zijn ontwikkeld aan de spiergroepen aan de linkerkant. Bij de atleten die meedoen aan de Night zijn vrijwel geen oneffenheden te ontdekken.

Met een spetterende show wordt het bodybuildfestijn afgesloten. De meeste toeschouwers hebben dan al een favoriet gekozen. Ook de 28-jarige Sarah die een jaar geleden voor het eerst de sportschool bezocht en sindsdien verknocht is aan fitness en bodybuilding. “Eugène Buys, die moet het worden. Hij is superdroog, echt een perfect lijf.” De Amsterdamse bezoekt voor de tweede keer een grote wedstrijd en geniet met volle teugen. “Geweldig, ik vind het heerlijk om al die spieren te zien. Opwindend? Nee, dat niet. Het is niet zo dat ik gelijk naar de wc ren, maar ik vind het wel heel mooi.”

De bewering dat de mannen haar weinig doen, komt even later ongeloofwaardig over. Op het moment dat de eerste atleet met zijn privéshow begint en zich tussen de rijen door in de zaal begeeft, begint ook Sarah zich te roeren. “Billen!”, schreeuwt ze. “Super lekkere billen!”. Earl Maduro is de naam die bij de spierbundels hoort. Niet alleen Sarah is onder de indruk. Als speaker Van Gent roept dat ze het opgepompte lijf in tijgerbroekje ook aan mogen raken, doet een roodharige vrouw op de zesde rij verwoede pogingen om bij de atleet in de buurt te komen. Haar actie strandt al bij de volgende stoel, waar een breedgeschouderde man de doortocht belemmert.

De combinatie van sport en show is indrukwekkend. Thomas Balinge komt als Batman uit de lucht vallen om twee batgirls het leven zuur te maken. John Verstegen voert samen met een vrouwelijke partner een deel van de musical Grease op en de film Star Wars komt compleet met een lasershow tot leven tijdens het optreden van Randy Vogelzang.

Andere atleten doen het zonder uitgebreide show, maar laten alleen hun spieren spreken. Eugène Buys houdt het bij een combinatie. Sarah kan haar geluk niet op. Telkens als de bodybuilder met het uiterlijk van een chippendale zijn biceps, triceps of borstspieren spant, gaat ze uit haar bol. Ook de andere lichamen keurt ze stuk voor stuk goed. Dat Eric Tilman de 'Night of the Dutch Champions' wint en niet Buys (vijfde), stemt Sarah dan ook niet droevig. Zij heeft de avond van haar leven gehad en vooral veel billen gezien. “Lekkere strakke billen”.

    • Johan Stobbe