Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De Nederlandse kinderarts Diny van Bruggen keerde terug naar Cambodja, twee maanden na de staatsgreep door premier Hun Sen van de Cambodjaanse Volkspartij. Hoe hebben Van Bruggen's vrienden in het land de coup beleefd? En, zien zij in Hun Sen een nieuwe Pol Pot? Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Brengt een portret van PLO-voorman Yasser Arafat. Niet alleen naar aanleiding van het gerucht dat hij zwaar ziek zou zijn, maar ook omdat gezien zijn leeftijd nagedacht wordt over zijn opvolging. Verder o.a. aandacht voor de sterilisatie van geestelijk gehandicapten in Nederland. Ned.1, 20.24-20.57u.

DOCUMENTAIRES

Zuflucht Wildnis: Von Affenliebe und Affentreue? Wetenschapper Volker Sommer onderzoekt het sociale leven van de gibbons in het Nationale Park Khao Yai in Thailand en ontdekt dat de apen het wat betreft trouw aan hun partner niet zo nauw nemen. Duitsl.1, 20.15-21.00u.

Document: C'est arrivé près de chez nous. Portret van de inwoners van het Waalse Jumet, na de Dutroux-affaire. In de gesloten kolenmijn van Jumet werden de stoffelijk overschotten van An en Eefje gevonden. Gesprekken met onder anderen de burgemeester, de pastoor, een plaatselijke journalist, artsen jongeren en ouders. BRTN2, 20.30-21.20u.

Decisive Weapons. Zesdelige serie over de invloed van wapens. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd het geavanceerde Springfield geweer gebruikt, het eerste geweer dat in massaproductie werd vervaardigd. BBC2, 21.00-21.30u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (4). Zesentwintigdelige serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen, waaronder Portugezen, Surinamers, joden, Indiërs, Arabieren, Nederlanders en Colombianen naast elkaar leven. Een aantal bewoners van het Caraïbische eiland wordt een jaar lang gevolgd. Ned.3, 21.27-22.00u.

Dokument: Veroordeeld. Zesdelige serie documentaires van Roel van Dalen uit 1995 waarin hij acht maanden lang een aantal zware delinquenten in de penitentiare inrichten van Overmaze in Maastricht volgt. Ned.1, 22.47-23.35u.

FILM

.Naked Gun 33 1/3: The Final Insult (Peter Segal, 1994, VS). Derde versie van een uiterst melige satire op de cliché's van de doorsnee Amerikaanse politiefilm. Een lawine van hele en halve moppen, extreme woordspelingen en Leslie Nielsen als de van vergissing naar blunder stuiterende detective die onder meer een aanslag verijdelt op de uitreiking van de Oscars. SBS6, 20.30-21.55u., onderbroken door reclame.

Destiny Turns on the Radio (Jack Baran, 1995, VS). Als mislukt geboekstaafd misdaaddrama lijkt iets te willen beweren over sympathieke boeven en het Noodlot. Ontsnapte crimineel Dylan McDormott komt in Las Vegas vroegere vriendin en aandeel in de buit opeisen. Grote gastrol van Quentin Tarantino. Duitsl.2, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

.America, America (Elia Kazan, 1963, VS). Zie Film-vooraf. Duitsl.1, 0.45-3.30u., zwart-wit, tweetalig.

Hannie Caulder (Burt Kennedy, 1971, Engeland). Onbedoeld komische western waarin Raquel Welch zich ontpopt tot scherpschutster om wraak te nemen op haar verkrachters annex moordenaars van haar man. Ook met Robert Culp, Ernest Borgnine. BBC1, 1.05-2.25u.

Adieu, Lebewohl, Goodbye (Paul Martin, 1961, West-Duitsland). Verhaal over verwaarloosde jongen en ambitieuze journalist vormt excuus voor Schlagerfilm met Bibi Johns en Senta Berger. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.40u.

AMUSEMEN

Villa Felderhof. In een villa aan de Côte d'Azur ontvangt Rik Felderhof ditmaal actrice en zangeres Hetty Blok, die optrad met Wim Sonneveld, Beppie Nooy en Fien de la Mar en nog altijd liedjes van Annie M.G. Schmidt zingt. Ook acteur, schrijver Chiem van Houwinge, bekend van Zeg 'ns AAA en Oppassen verpoost een tijdje in de villa. Ned.1, 21.06-22.02u.

MUZIEK

North Sea Jazz Festival 1997. Deze keer het Michel Camilo Trio met Mambo Inn. Ned.3, 20.09-20.22u.

Valery Gergjev en de Scytische suite. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.22-21.27u.

Jonathan Miller's Opera Works. Zesdelige serie in de vorm van masterclasses, over de productie van een opera. Deze keer The Aria met fragmenten uit Puccini's Tosca en Rodelinda van Händel. BBC2, 0.20-1.05u.

KUNST

Het Uur van de Wolf: Tropenjaren. Portret van filmmaker Orlow Seunke, opgenomen in Indonesië en Nederland, met getuigenissen van o.a. acteurs als Kees van Kooten, Pierre Bokma en Esmée de la Bretonière, vrienden, oud-docenten en producenten. Seunke's nieuwe film Gordel van Smaragd, die zich afspeelt in de periode 1939-1945 in Nederlands-Indië, gaat tijdens het 17de Nederlandse Filmfestival (van 24 september t/m 3 oktober in Utrecht) in première. Ned.3, 23.23-0.23u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films: Contact met Jodie Foster, James Woods en John Hurt, The Leading Man met Jon Bon Jovi en Face met Robert Carlyle en Damon Albarn. BBC1, 0.35-1.05u.

SPORT

Voetballen doe je zo. Henk Spaan besteedt aandacht aan het PR-circus dat is losgebroken rondom het WK-voetbal, dat volgens jaar in Frankrijk gespeeld wordt. Te gast is bondscoach Guus Hiddink. Verder een portret van Berry van Aerle, die tegenwoordig als postbode zijn brood verdient, Het Gedicht dat deze keer wordt opgedragen aan Peter Hoekstra en Wim Jonk die op het doel schiet. Ook Rinus Michels ontbreekt niet. Veronica, 21.30-22.05u.