Scorende De Bilde geeft PSV een beetje hoop

EINDHOVEN, 22 SEPT. Een dagje vertier in het pretpark van 'Piet Plezier' had vorige week donderdag een uiteenlopend effect op de selectie van PSV. De één, Gilles de Bilde, vond in de speeltuin van Oisterwijk ontspanning én zijn vorm weer terug. De ander, Stan Valckx, liep een scheurtje in een schouderblad op en dreigt daardoor de Champions-Leaguekraker tegen FC Barcelona te missen.

In het ergste geval kost het de noeste verdediger zelfs zijn basisplaats, want Ernest Faber ontpopte zich zaterdagavond tegen Sparta (4-2) als een serieuze concurrent voor de positie van voorstopper.

Het was in dat duel nog veel opvallender dat Gilles de Bilde aantoonde dat hij aan de betere hand is. De Belg maakte zonder zijn geblesseerde landgenoot Luc Nilis een moeizame competitiestart door. Tot zaterdag stond er slechts één treffer achter zijn naam. Tegen Dinamo Kiev was de progressie al enigszins zichtbaar. En tegen Sparta vertaalde hij een betere vorm ook in twee doelpunten. Trainer Advocaat had De Bilde tot de invalbeurt van Nilis gekoppeld aan Arnold Bruggink. Ook dat was opmerkelijk, want eerder verklaarde de trainer niet veel heil te zien in deze combinatie. “Dit tweetal werkte inderdaad niet optimaal samen”, bevestigde Advocaat zaterdagavond nog eens. “Beiden zijn spitsen die naar de linkerkant uitwijken. Vrijdag hebben we er tijdens de training bij Bruggink steeds op gehamerd dat hij de rechterkant moet zoeken. Al liep dat misschien nog niet perfect, dit keer vormden ze wel een goed duo.”

Aan beide doelpunten van De Bilde lag een pass van Bruggink ten grondslag. Er was ook afgesproken dat Bruggink zich wat teruggetrokken zou opstellen. Bij de eerste treffer rondde De Bilde een steekpassje van de voormalige Twente-speler succesvol af. Arbiter Sterk zag er kennelijk geen buitenspel in, ofschoon het daar wel erg op leek. Het tweede doelpunt van De Bilde was een verraderlijk schot over de voeten van Sparta-verdediger Marilia. De bal vloog hoog in het net (2-0).

Deze trefzekerheid gevoegd bij de naderende terugkeer van Luc Nilis vormen de positieve factoren die De Bilde weer doen opleven bij PSV. “De vorm komt terug”, zei hij na de ontmoeting met Sparta tevreden. “Voor deze wedstrijd was ik nog niet erg zeker van mijn zaak. Tenslotte waren we net tegen Dinamo Kiev met z'n allen in de val gelopen. We hadden deze ploeg tegen Brdby op de video op dezelfde wijze zien toeslaan en toch trapten we er met open ogen in. We waren wel de meest aanvallende ploeg en dat heeft vertrouwen gegeven.”

De 26-jarige De Bilde, die vorig seizoen met zeven doelpunten in twee maanden voor de toegevoegde waarde zorgde in PSV's kampioensrace, zegt dat hij vaker mindere periodes doormaakte. “Je speelt dan vooral tegen jezelf. Als het geluk ontbreekt, vreet dat aan je vorm. Het moet meezitten om meer vertrouwen te krijgen. Een bal die net door de benen van een doelman gaat, zoals vanavond. Dat werkt dan bevrijdend, voor het hele team eigenlijk.”

Niet alleen De Bilde speelde goed uit bij PSV. In de defensie greep Faber zijn kans, nu Valckx herstellende is van een scheurtje in een schouderblad. Voor de ex-international sloeg het noodlot toe bij Piet Plezier, waar PSV de dag na het debâcle tegen Dinamo Kiev vertoefde in verband met de teambuilding. Valckx maakte op een kinderfietsje te veel snelheid en ging onderuit. “We hebben er allemaal hard om gelachen maar ik ben daarna toch maar even naar het ziekenhuis gegaan.” Daar constateerden de artsen een sleutelbeenbreuk. Valckx, in het Philips-stadion aanwezig met een flitsende mitella, is er echter van overtuigd dat hij in Barcelona over anderhalve week weer zal spelen. Maar naar die wedstrijd heeft zijn plaatsvervanger Faber ook wel oren.

Hoewel de verdediger zichzelf het tweede doelpunt van Sparta aanrekende, speelde hij vrijwel foutloos. Dat leverde hem de complimenten op van trainer Advocaat. Maar nu zal Faber, die na veel blessureleed pas weer een jaar continu kan spelen, zich nog moeten bewijzen tegen een opponent van een ander niveau als Sparta. En dan nog heeft hij zijn twijfels of Advocaat hem straks de voorkeur geeft boven Valckx. Faber: “De trainer geeft de spelers die vorig jaar kampioen zijn geworden veel krediet. Ik hoop natuurlijk wel op een vaste positie in het elftal. Al vraag ik me af of ik nog zoveel kansen krijg. Valckx zorgt wel dat hij weer snel fit is. Hij kan veel hebben. Als ik word opgesteld moet ik zo geconcentreerd mogelijk spelen. Ik heb na die enkelblessure een periode getwijfeld of ik ooit nog wel op het hoogste niveau zou kunnen voetballen. Nu speel ik al een jaar zonder pijn.”

    • Erik Oudshoorn