Schumacher maakt dure fout in strijd om titel

ROTTERDAM, 22 SEPT. Tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 Michael Schumacher heeft gisteren bij de Grand Prix van Oostenrijk een fout gemaakt die hem in de strijd om het WK duur kan komen te staan. Winnaar Jacques Villeneuve profiteerde daar op het A1-circuit bij Spielberg dankbaar van en verkleinde zijn achterstand op Schumacher in de strijd om de wereldtitel tot één punt.

Na een spectaculaire aanrijding tussen Schumachers stalgenoot Eddie Irvine en Jean Alesi negeerde de Duitser de gele vlag, die aangeeft dat er niet mag worden ingehaald. Schumacher stuurde zijn Ferrari op dat moment langs zijn landgenoot Heinz-Harald Frentzen en David Coulthard. Het kwam hem op een stop and go-straf van tien seconden te staan.

Terwijl Schumacher op de tweede plaats lag, moest hij voor die tien strafseconden naar de pits, maar inclusief in- en uitrijden van de pitstraat ging meer kostbare tijd verloren. Toen Schumacher terugkwam op de baan, was zijn achterstand op Villeneuve opgelopen tot meer dan een halve minuut. “Ik heb de gele vlag niet gezien”, luidde zijn commentaar na afloop van de race.

Bij de kwalificatietraining van zaterdagmiddag was Mika Hakkinen lange tijd de snelste coureur. Pas op de valreep verbeterde Villeneuve diens tijd. Schumacher startte gistermiddag vanaf de negende plaats. Villeneuve profiteerde aanvankelijk niet van zijn pole position. De Italiaan Jarno Trulli, in dienst van het team van de Franse oud-wereldkampioen Alain Prost, ging verrassend aan de leiding, nadat Hakkinen al na een ronde met motorproblemen was uitgevallen. Tot Trulli halverwege de 71 ronden lange race de pits in ging, behield hij de koppositie. Villeneuve nam de leiding op dat moment over en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. Vlak daarvoor had Schumacher zijn dure fout gemaakt.

Pas in de laatste ronde stelde Schumacher zijn voorsprong in de WK-stand op Villeneuve veilig. De Duitser haalde regerend wereldkampioen Damon Hill in, waardoor hij met zijn zesde plaats nog net één punt veroverde. Met nog drie races te gaan (GP's van Luxemburg, Japan en Europa) gaat Schumacher met 68 punten aan de leiding, gevolgd door Villeneuve met 67 punten.

Jos Verstappen bereikte het doel dat hij zich in de loop van dit seizoen had gesteld. De Limburger reed de race uit en ging als twaalfde over de finish, op twee ronden van winnaar Villeneuve.