Raketten Noord-Korea bestrijken hele schiereiland

TOKIO, 22 SEPT. Noord-Korea heeft lange-afstandsraketten in stelling gebracht die het hele Koreaanse schiereiland en delen van Japan bestrijken, zo bericht de Japanse pers vandaag op basis van Japanse en Amerikaanse militaire bronnen. Het bericht komt drie dagen na het afbreken van vredesbesprekingen tussen Noord- en Zuid-Korea, China en de VS. Noord-Korea en de VS beschuldigen elkaar van het mislukken van deze gesprekken.

Afgelopen donderdag en vrijdag kwamen de vier deelnemers, Noord- en Zuid-Korea, China en de VS, voor de tweede maal in New York bijeen voor het vaststellen van de agenda van een vredesconferentie. Deze conferentie zou een einde moeten maken aan de Koude Oorlog op het schiereiland. Breekpunt is de Noord-Koreaanse eis dat terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea op de agenda voor de conferentie komt. Deze eis is voor de VS en Zuid-Korea echter onbespreekbaar.

Volgens een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse ambassade in Tokio is de Noord-Koreaanse eis ingegeven door agressieve intenties: “Noord-Korea ziet de Amerikaanse militaire aanwezigheid als obstakel voor een militaire verovering van Zuid-Korea.” Dat Noord-Korea de militaire optie voor het bereiken van hereniging niet heeft opgegeven blijkt, aldus deze woordvoerder, uit incidenten als dat met de Noord-Koreaanse onderzeeboot die vorig jaar in Zuid-Korea aan de grond liep.

De Noord-Koreanen zien echter juist de Amerikaanse aanwezigheid in het zuiden als bedreiging. “Amerika is groter en dus bedreigender dan Noord-Korea zelf”, zoals een woordvoerder van de Vereniging van Noord-Koreanen in Japan - fungerend als een informele ambassade van Noord-Korea - onlangs zei. De bevolking van Noord-Korea (23 miljoen inwoners) is half zo groot als die van Zuid-Korea en ook heeft het noorden geen buitenlandse troepen binnen de eigen grenzen zoals Zuid-Korea. Wel heeft het noorden met een miljoen soldaten onder de wapenen een dubbel zo groot leger als het zuiden, dat dit numerieke overwicht juist als bedreiging ziet. Zodoende blijft het zuiden gehecht aan de 37.000 Amerikaanse soldaten in het land die Amerikaanse betrokkenheid bij een eventueel conflict garanderen.

Deze standpunten zijn bekend en dus lijken onderhandelingen weinig kansrijk. Toch zei de Noord-Koreaanse onderhandelaar, vice-minister van Buitenlandse Zaken Kim Gye-gwan, afgelopen vrijdag in New York: “Het enige dat we nodig hebben om deze kwestie op te lossen is tijd en geduld.” Een Amerikaanse functionaris meende na afloop van de besprekingen dat een voortzetting van de onderhandelingen pas mogelijk is als er een “serieus teken” komt van Noord-Koreaanse zijde. Gisteren bood een Noord-Koreaanse functionaris via het Noord-Koreaanse persbureau de Amerikanen een optie met de mededeling dat “als de VS expliciet voedselhulp zouden beloven, flexibliteit mogelijk is in de gesprekken”.

Noord-Korea is getroffen door een hongersnood waarvan niemand de precieze omvang weet in te schatten wegens gebrekkige Noord-Koreaanse openheid. Noord-Korea beschuldigt de VS ervan de belofte van voedselhulp als “wapen” te gebruiken in de huidige vredesonderhandelingen. Ondanks het afbreken van de vredesonderhandelingen zal een voorgenomen Amerikaanse missie naar Noord-Korea om de voedselsituatie in ogenschouw te nemen gewoon doorgang vinden. Ook blijven de VS en Noord-Korea in gesprek over de Noord-Koreaanse export van raketten en over het bergen van stoffelijke resten van Amerikaanse militairen die zijn omgekomen in de Koreaanse Oorlog begin jaren vijftig.

    • Hans van der Lugt