PSV-trainer Advocaat ontevreden

Trainer Advocaat van PSV zal zijn ploeg vandaag onderhouden over de laatste twintig minuten van het duel tegen Sparta. De landskampioen liet de Rotterdammers, die met name op het middenveld een armzalige indruk achterlieten, bij een 4-0 voorsprong terug in de wedstrijd komen. In plaats van een grote overwinning, die zaterdagavond tot de mogelijkheden behoorde, werd het 4-2 en bijna nog 4-3 als het schot van Kayis in de laatste minuut niet op de paal maar in het doel was beland.

Na de treffers van De Bilde, een prachtig schot van Numan op de paal, een fraai doelpunt van Jonk uit een vrije trap en een schitterende omhaal van Cocu die doel trof, leek Sparta stormrijp. Maar een gemiste strafschop van Jonk, nadat John Nieuwenburg in het zestien metergebied Boudewijn Zenden onderuit had gelopen, luidde de ommekeer in. Maikel Renfurm zorgde met een afstandsschot voor 4-1 en Noorlander verkleinde de marge met een kopbal tot 4-2 uit een vrije trap van invaller Gregg Berhalter. “Na een grote voorsprong is verslapping menselijk”, vond Gilles de Bilde.

Bij het verlaten van het veld ging Mark Noorlander verhaal halen bij scheidsrechter Sterk omdat Zeljko Petrovic drie keer in het gezicht zou hebben gespuugd van Berhalter. Maar dezelfde Noorlander werd er door Phillip Cocu van beschuldigd dat hij de PSV'er een kaakstomp had gegeven. “Terwijl we voor de wedstrijd nog een minuut stilte hebben gehouden tegen zinloos geweld”, mopperde Cocu achteraf. Het vermeende wangedrag werd evenmin door Sterk gesignaleerd noch bestraft.

Sparta miste in Eindhoven een aantal basisspelers, zoals Gérard de Nooijer en Dennis Krijgsman, maar ook Fons Groenendijk. De middenvelder was “disciplinair gestraft” als gevolg van een incident na de training van vrijdag. Trainer en spelers zwegen over de reden.