Oproep boycot genegeerd; In Servië hoge score voor extremisten

BELGRADO, 22 SEPT. De regerende socialistische partij van Slobodan MiloviEÉc lijkt geheel volgens verwachting de presidents- en parlementsverkiezingen in Servië te hebben gewonnen. Maar de socialisten hebben veel terrein moeten prijsgeven aan de ultra-nationalistische radicalen. De kiezersboycot, waartoe de oppositie had opgeroepen, is mislukt.

Bij de presidentsverkiezingen lag, toen vanochtend dertig procent van de stemmen was geteld, de socialistische kandidaat Zoran LiliEÉc op kop met veertig procent van de stemmen, gevolgd door de leider van de Servische Radicale Partij Vojislav lj, met 28 tot 30 procent van de stemmen, en de leider van de oppositionele Servische Vernieuwingsbeweging SPO , Vuk DraoviEÉc, met 21 tot 25 procent. Vrijwel zeker zal LiliEÉc, een beschermeling van MiloviEÉc, over twee weken in een tweede ronde aantreden tegen de extreem-rechtse lj.

lj, burgemeester van de Belgradose voorstad Zemun, staat bekend als een overtuigd aanhanger van de Groot-Servische gedachte en een tegenstander van het vredesakkoord van Dayton.

Bij de verkiezingen voor het 250 zetels tellende Servische parlement lijkt de regerende coalitie (van de socialistische SPS van MiloviEÉc, de neo-communistische partij Verenigd Joegoslavisch Links JUL van zijn vrouw Mira MarkoviEÉc, en de splinterpartij Nieuwe Democratie) opnieuw af te stevenen op een meerderheid in het parlement. Maar de absolute meerderheid lijkt de coalitie kwijt te raken, dankzij de forse winst van de radicalen. Toen vanochtend 1,8 miljoen stemmen waren geteld stond de regerende coalitie op 705.000 stemmen, de Radicale partij op 556.000 en de SPO op 410.000.

De opkomst - een belangrijke indicatie van de populariteit van de oppositiecoalitie Zajedno - lag volgens nog onofficiële cijfers rond de 55 procent. Daarmee lijkt de democratische oppositie tegen MiloviEÉc een forse nederlaag te hebben geleden. Twaalf oppositiepartijen, waaronder de twee belangrijkste die in Zajedno zitten, de Democratische Partij van Zoran DjindjiEÉc en de Burgeralliantie van Vesna PeEÉc, hadden hun aanhang opgeroepen thuis te blijven, omdat de verkiezingen wegens het staatsmonopolie op de meeste media niet eerlijk konden verlopen. Ook de Albanese meerderheid in Kosovo, die al sinds 1989 niet meer aan Servische verkiezingen deelneemt, en belangrijke studentenorganisaties hadden opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. Vannacht concludeerde de woordvoerder van de SPS, Ivica DaEÉc, al dat de kiezers in meerderheid deze oproep hebben genegeerd: “De kiezers hebben de boycot geboycot”, zei hij.

Woordvoerders van de oppositie hebben geklaagd over fraude. Op diverse plaatsen zouden kiezers reeds ingevulde stembiljetten hebben ontvangen, waarnemers van oppositiepartijen zouden niet tot de stembureaus zijn toegelaten en de SPS zou stembiljetten hebben bijgedrukt. De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE was met tweehonderd waarnemers in Servië aanwezig. Ze klaagde dat dat aantal veel te klein was, maar concludeerde toch dat de verkiezingen eerlijk waren verlopen. (Reuter, AP, AFP)