Oppositie in Albanië wil elke dag demonstreren

TIRANA, 22 SEPT. In de Albanese hoofdstad Tirana is gisteren voor de vierde opeenvolgende dag gedemonstreerd door aanhangers van de oppositionele Democratische Partij van ex-president Sali Berisha. Ze eisen het aftreden van de regering van de socialist Fatos Nano en willen elke dag betogen tot ze hun doel hebben bereikt.

Aanleiding voor de demonstraties is de schietpartij in het Albanese parlement, vorige week, waarbij een socialistische volksvertegenwoordiger, Gafur Mazreku, een prominente afgevaardigde van de oppositie, Azem Hajdari, neerschoot. Hajdari, voorzitterr van de defensiecommissie, werd ernstig gewond door kogels in de borst, een schouder en een been. Mazreku is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld wegens “poging tot moord op een gekozen functionaris”. Hij kan daarvoor tot 25 jaar en zelfs de doodstraf krijgen. Het parlement heeft zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Een rechtbank in Tirana gelastte gisteren dat Mazreku in hechtenis moet blijven. Hij heeft zelf aangedrongen op een proces op de kortst mogelijke termijn.

De demonstranten werden gisteren op het centrale Skanderbegplein in Tirana toegesproken door ex-president Berisha, voorzitter van de Democratische Partij. Hij bestempelde de regering-Nano, die eerder dit jaar aan de macht kwam, als “een bende bandieten, dieven, smokkelaars en moordenaars”. “We zullen hen met democratische middelen van het oppervlak van de aarde vegen”, zo zei Berisha. Volgens Berisha ging het bij de aanslag van Mazreku op Hajdari om een poging tot moord met voorbedachten rade, beraamd door premier Nano zelf. Hij riep zijn aanhangers op de dagelijkse demonstraties voort te zetten. Berisha gaf toe dat het aantal demonstranten - tweeduizend op zaterdag, duizend gisteren - niet indrukwekkend was, maar, zo zei hij, “er zullen meer mensen komen naarmate ze beseffen dat de socialisten hun verkiezingsbeloften schenden”. De Democratische Partij werd bij de parlementsverkiezingen van eerder dit jaar vernietigend verslagen door de socialisten. (Reuter)