Ontgroening (2)

Niemand drinkt uit vrije wil in twee uur een liter jenever, om de eenvoudige reden dat men daar zeer onpasselijk van wordt. Zelfs zware alcoholisten drinken in een langzamer tempo. Als de Groningse student niet onder dwang een liter gedronken heeft, dan moet je aannemen dat hij het uit gehoorzaamheid gedaan heeft. Gehoorzaam aan de directieven van de ouderejaarsstudenten, de regels van de vereniging, van het studentenhuis, en die hem ingeprent is in de voorafgaande ontgroeningsperiode.

Vindicat-voorzitter Egels is daarom wat vlot in het wegwerpen van verantwoordelijkheid als hij verklaart dat het een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden is waarvoor niemand verantwoordelijk kan worden gesteld (20 september).

Alcohol verspreidt zich gelijkmatig door alle weefsels van het lichaam. Als men ermee rekening houdt dat tien procent onveranderd in urine en ademlucht wordt uitgescheiden en dat negen gram per uur door de lever wordt afgebroken (de lever breekt een borrel per uur af), dan kan men uitrekenen dat het alcoholpromillage in het bloed van een man van 70 kilo die een liter jenever drinkt, na twee uur ongeveer 3,3 geweest moet zijn.

Bij niet-alcoholisten leiden promillages van 2,5 al tot een risico op coma, van 3,5 tot ademhalingsproblemen en van vier tot de dood. Dit betreft de directe toxische werking van alcohol op hersenen en ademcentrum. Uiteraard kan men ook stikken in braaksel en hoofdkussen omdat men niet meer bij zinnen is.

Er is dus wel degelijk sprake geweest van het bewust creëren van een risicovolle omstandigheid waarin dit ongeval kon plaatsvinden.

    • A. Hoogendoorn Lochem