Olivier Messiaen

Messiaen: Cataloque d'oiseaux, petites esquisses d'oiseaux, door Hakon Austb (Naxos, 8.553532-34)

Complimenten van componisten aan musici moeten vaak met een korreltje zout genomen worden. Dus toen Olivier Messiaen ooit zei dat de Noorse pianist Håkon Austb de “ideale vertolker” van zijn muziek was, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een lichte overdrijving. Er zijn tenslotte wel meer pianisten die de muziek van Messiaen uitstekend spelen.

Maar het is waar dat Austb de pianowerken van Messiaen met een ongekende intensiteit tot klinken kan brengen. Hij heeft het geduld om diens muziek met de grootste zorg en precisie in te studeren en de kracht (want soms gaat het echt om de fysieke gesteldheid) om ze in concerten in alle detaillering, rust en afgewogenheid te laten horen. Niet voor niets won Austb in 1971 het Messiaen Concours voor contemporaine muziek in Royan. Hij heeft ook regelmatig met Messiaen gewerkt en daardoor de componist en zijn bedoelingen goed leren kennen.

Voor het (goedkope) platenlabel Naxos is Austb bezig de complete pianowerken van Messiaen op cd vast te leggen. Eerder al verscheen een opname van Vingt regards sur l'enfant Jésus, volgens Austb een van de belangrijkste pianowerken van deze eeuw (hij voert het werk op 13 oktober integraal uit in Muziekcentrum Vredenburg). Onlangs verscheen een doos met drie cd's, waarop Austb Messiaens Catalogue d'Oiseaux uit de jaren vijftig en de Petites esquisses d'oiseaux (1985) heeft opgenomen. Het is vriendelijker muziek dan de Vingt regards. Het vraagt om subtiliteit en souplesse. Over beide beschikt Austb in ruime mate en daarmee geeft hij de uitvoeringen een aanstekelijke lichtheid.

    • Paul Luttikhuis