NIKS PROJECT

Niks Project: Future Museum (BVHAAST 9705).

De titel is niet grappig bedoeld, het octet dat speelt op Future Museum is een project van slagwerker Arend Niks. Het beleefde zijn première op de Klap op de Vuurpijl van '94 en ging een jaar later op toernee, waarbij ook het BIMhuis werd aangedaan waar deze opnamen werden gemaakt. Heel sterk is de opening 'Rain Machine' waarin de blazers plus cellist Paul Stouthamer lijnen van diverse lengten trekken boven een springerig ostinato van piano (Cees van Zeeland), tuba (Oren Marshall) en Niks zelf.

Vrijheid in gebondenheid, dat lijkt het credo van Niks, die telkens weer een ander de rol van 'libero' geeft. Saxofonist Frans Vermeerssen in Gone Shopping, trombonist Joost Buis in het contrapuntische Farm Party en Steve Buckley op speelgoedfluitje in het opgewekt-kolderieke Batman meets Catweazle.

Het titelstuk heeft een heldenrol voor trompettist Eric Vloeimans in een snel en jazzy deel en voor cellist Paul Stouthamer aan het bijna stilstaande eind. Dat Arend Niks meer een denker dan een drammer is, is overduidelijk. Belangrijker is echter dat hij op een heel aanstekelijke manier de grenzen tussen jazz, rock en 'modern klassiek' weet af te tasten.

    • Frans van Leeuwen