Nederlands vrouwenteam plaatsen zich voor WK volleybal

Het Nederlands vrouwenvolleybalteam heeft zich afgelopen weekeinde in Amsterdam moeizaam gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Japan. Zaterdag beleefde Nederland een valse start tegen Letland. Dat setverlies (10-15) werd vooral gecorrigeerd door het sterke optreden van hoofdblokkeerster Ingrid Visser en de krachtige sprongservice van Ellis Leferink.

Met drie keer 15-4 creëerde het Nederlandse team uiteindelijk een riante uitgangspositie voor het laatste duel tegen Polen. Maar ook gisteren worstelde de regerend Europees kampioen voornamelijk met zichzelf. Wederom ging de eerste set royaal verloren. Maar vooral dankzij een goed lopende service stelde Nederland in vier sets (5-15, 15-6, 16-14 en 15-4) het WK in Japan zeker. De analyse van bondscoach Goedkoop: “De meiden die in 1995 zijn doorgebroken, zijn de beginnersgeest kwijt geraakt. Zo onbevangen als ze op het EK in eigen land en tijdens de Spelen van Atlanta konden spelen, zo moeizaam gaan ze nu om met de druk van het moeten winnen. Voor ons was dit echter het belangrijkste evenement van het jaar. Deze jonge groep zal op het EK volgende week zeker beter presteren.”

    • Robèrt Misset