NACHTHONGER (4): GAZPACHO UIT DE LAGE LANDEN

De titel van dit stukje klinkt veelbelovend lekker. Maar houdt u vast. P.P. te A. zond een nachthonger-recept in dat echt in geen enkel kookboek te vinden is. De door hem gebruikte ingrediënten ontbreken op de top 20 lijst van nachthonger-voedsel. Wie vermageren wil moet zijn recept maar op de koelkast plakken. Dat de prijswinnaars twee mannen zijn is niet zo gek. Het aantal heren-inzendingen was stukken groter dan het aantal damesbrieven. P.P. te A. schreef het volgende:

“Als mij dat overkomt, eetlust, midden in de nacht kan het gebeuren dat ik me een dief in eigen keuken voel, als de kat die het visje in de wacht sleept dat op de keukentafel ligt om bereid te worden voor de maaltijd.

“Ik had bij het beëindigen van het avondeten tenslotte de verleiding kunnen weerstaan om het restant jus naar binnen te slurpen en slechts met één lepel aan mijn mokkend gehemelte toegegeven om de pan daarna snel in de keuken op te bergen. Niet uit zelfkwelling, maar omdat ik besloot om hem te bewaren voor een van de komende dagen.

“Maar nu ik op dit nachtelijk uur wakker lig, zweeft er boven mijn hoofd in het donker een wolkje met daarin een pan met jus. Ik probeer het te verdrijven als ware het een plaaggeest, maar het wil van geen wijken weten. Ten langen leste geef ik me gewonnen. In mijn vuistje lachend sluip ik naar de keuken en zeg nog voor alle zekerheid tegen mezelf dat het af en toe wel eens goed is om een planning, ook op culinair gebied, aan je laars te lappen. Kortom, ik ja me tegoed doen aan de jus!

“Jus, zult u nu misschien denken, ik had toch eigenlijk aan iets verrassenders gedacht. Wacht maar! U zou deze gazpacho uit de lage landen eens moeten proeven.

“Waar ik het over heb is het goddelijke kookvocht, de jus, van mijn bleekselderij, prei, wortel, ui, aardappelgerecht, dat ik nog eens opgevoerd heb met mosterd, boter en hang-op. U kent toch zeker wel hang-op? En niet te vergeten salie. Niet zomaar hang-op overigens, maar met een door de dagen heen gerijpte ranzige smaak en vetgemest met koffieroom.

“Het feest kan beginnen. Even een beetje opwarmen om de smaak uit z'n slaap te halen, zonder dat het écht warm wordt en oplepelen maar. Of, wat nog opwindender is, brood erin dopen, stevig liefst oud brood dat nog net niet is gaan schimmelen maar al wel de in vervoering brengende zweet-achtige smaak heeft.”

18. olijven

    • Anne Scheepmaker