Mondiale graanoogst voldoende

ROME, 22 SEPT. De wereldgraanoogst zal dit jaar uitkomen op 1,87 miljard ton. Dat is voldoende om te voldoen aan de behoefte aan voesel in de meeste landen, zo stelt de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, in een rapport over de vooruitzichten voor de voedselsituatie in de wereld.

De oogst van dit jaar zal wel wat kleiner uitvallen dan die van vorig jaar. De opbrengst is 0,4 procent lager dan de recordhoeveelheid van 1996. Het merendeel van de oogst is achter de rug en een echte verslechtering van de opbrengst is dan ook vrijwel uitgesloten.

Volgens de FAO levert de tarweoogst 594 miljoen ton op. De overige graansoorten zijn goed voor 898 miljoen ton en de rijstoogst brengt 381 miljoen ton op.

In 29 landen, waarvan de meeste in Afrika, blijft de voedselsituatie nijpend, zo schrijft de FAO verder. Dat geldt ook voor Noord-Korea, Irak en Tadzjikistan. In dit laatste land leeft tweederde van de bevolking onder de armoedegrens. Voedselhulp is ook geboden vor Armenië, Azerbeidzjan en Georgië. (ANP)