'Militairen getuigden tegen Bouterse'

AMSTERDAM, 22 SEPT. Surinaamse militairen behoren tot de groep van acht anonieme getuigen die belastende verklaringen hebben afgelegd over de betrokkenheid van ex-legerleider D. Bouterse bij drugshandel.

Dit heeft de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, gisteren verteld in het tv-programma Buitenhof. De raadsman plaatst vraagtekens bij hun belastende getuigenissen omdat deze overwegend op informatie van horen zeggen zouden neerkomen. Eerder zijn er aanwijzingen geweest dat Bouterse airstrips in het binnenland gebruikte voor de aanvoer van cocaïne. Die landingsbanen werden bewaakt door militairen.

Belastende verklaringen zijn ook, op naam, afgelegd door Surinaamse asielzoekers. Begin jaren negentig zijn vooral uit indianendorpen herhaaldelijk Surinamers naar Nederland gevlucht die verklaarden door handlangers van Bouterse te zijn gedwongen zich in te zetten bij de smokkel en verpakking van cocaïne. Moszkowicz zei ook hun verklaringen in twijfel te trekken omdat ze geneigd zijn met het oog op het verkrijgen van een verblijfsvergunning een voor het OM welgevallige verklaring af te leggen.

De advocaat kondigde aan de rechter-commissaris te zullen vragen om de minister van Justitie, Sorgdrager, en haar voorganger Hirsch Ballin te horen over hun betrokkenheid bij het onderzoek naar het Surinaamse drugskartel. Moszkowicz overweegt ook minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken op te roepen. Van Mierlo hield op 18 juli de arrestatie van Bouterse tegen toen Sorgdrager de Brazilianen wilde vragen om tot aanhouding over te gaan.

Moszkowicz ontving vorige week het dossier dat het Haagse openbaar ministerie en het onderzoeksteam van politie tegen Bouterse hebben opgebouwd.