Koploper HDM deelt punten

ROTTERDAM, 22 SEPT. HDM blijft koploper in de Nederlandse hockeycompetitie. De ploeg van de debuterende hoofdcoach Herman Kruis speelde gisteren in de vijfde speelronde op eigen veld met 0-0 gelijk tegen Bloemendaal, de nummer twee van de ranglijst. Landskampioen Amsterdam zoekt nog steeds naar de juiste vorm.

In Wassenaar kwam de ploeg gisteren niet verder dan 4-4 tegen HGC. Aanvoerder Bas Nieuwe Weme, hersteld van een hamstringblessure, en spits Marten Eikelboom scoorden beiden twee keer voor Amsterdam.

HCKZ behaalde de eerste overwinning van het seizoen nadat de ploeg van coach Donald Drost vier keer op rij gelijk had gespeeld. In het Wagener-stadion in Amstelveen werd Pinoké met 5-3 verslagen. Calum Giles benutte twee strafcorners voor de Hagenaars. De Brabantste streekderby tussen Den Bosch en Oranje Zwart uit Eindhoven eindigde in 2-2. Thuisploeg Den Bosch gaf na rust een 2-0 voorsprong uit handen.

Op de openingsdag van de vrouwencompetitie haalde HGC op eigen terrein uit tegen MOP. De titelverdediger won met 6-0, onder meer door twee treffers van aanvalster Suzan van der Wielen. Bij HGC maakte de Australische international Michelle Andrews een succesvol debuut. De 25-jarige middenveldster nam het derde doelpunt voor haar rekening.

Amsterdam, dit voorjaar verliezend finalist in de strijd om de landstitel, begon het seizoen met een 3-1 overwinning op en in Bloemendaal. Spits Pietie Coetzee, een 18-jarige international uit Zuid-Afrika, luisterde haar debuut voor Amsterdam op met twee rake strafcorners. Het derde doelpunt kwam op naam van een andere nieuwelinge, jeugdinternational Sylvia Karres die overkwam van het gedegradeerde Alecto.

Ook Den Bosch begon met een ruime overwinning. In Amsterdam werd met 5-0 gewonnen van Hurley, onder meer door drie doelpunten van de stick van aanwinst Ageeth Boomgaardt. De Brabantse ploeg miste vorig seizoen de play-offs, maar lijkt ditmaal een serieuze kandidaat voor een plaats in het verlengstuk van de competitie. De selectie werd deze zomer aanzienlijk versterkt, vooral door de komst van internationals Boomgaardt en Margje Teeuwen (beiden van MOP) en van spits Esther Verhoeven (Kampong).