Kim Jong-Il nu voorgedragen als leider N-Korea

SEOUL, 22 SEPT. De Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-Il, is voorgedragen als secretaris-generaal van de regerende communistische partij. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatpersbureau KCNA.

Zuid-Koreaanse functionarissen zien de voordracht als formele stap naar Kims aanvaarding van het leiderschap van de partij, waarschijnlijk op de verjaardag van haar oprichting op 10 oktober.

Een partijconferentie in de provincie Zuid-Pyongan, waar ook de hoofdstad Pyongyang ligt, aanvaardde gisteren eenstemmig een resolutie waarin “de grote leider van onze partij” als secretaris-generaal werd voorgedragen. “Dit is het unanieme verlangen van ons volk en van alle partijfunctionarissen”, aldus politbureaulid Ri Jong-Ok, die de conferentie bijwoonde.

Kim is de de facto leider van Noord-Korea sinds de dood van zijn vader Kim Il-Sung in juli 1994. Het was al jaren duidelijk dat Kim Jong-Il de beoogde opvolger was, maar de titel van secretaris-generaal van de partij en die van president van de republiek waren hem tot dusverre onthouden. Kim jr is op dit moment alleen opperbevelhebber van het volksleger en voorzitter van de nationale defensiecommissie, functies die hij al bekleedde vóór de dood van zijn vader.

Waarnemers legden het uitblijven van de formele bevestiging van Kims leiderschap uit als voortvloeiend uit de periode van rouw na de dood van Kim Il-Sung, hoewel regelmatig ook vraagtekens werden geplaatst bij de soliditeit van de machtspositie van de jonge Kim.

De rouwperiode is afgelopen juli officieel afgesloten, waarmee de weg open ligt voor de benoeming, door een partijcongres, van Kim Jong-Il als secretaris-generaal van de partij. Vervolgens kan de Assemblée hem als president benoemen. Die benoeming wordt eveneens nog dit jaar verwacht.

Deskundigen die de ontwikkelingen in Noord-Korea volgen, hadden de laatste tijd een aanzienlijke vermeerdering gesignaleerd van de loftuitingen in de Noord-Koreaanse pers aan het adres van Kim Jong-Il. In juli is ook een monument voor hem onthuld in het bestandsdorp Panmunjom, op de demarcatielijn tussen de twee Korea's. (AP, AFP)