Iran houdt schepen Smit nog steeds vast

ROTTERDAM, 22 SEPT. Het Iraanse officiële persbureau IRNA heeft gisteren het bericht van het scheepvaartkrant Lloyds List van vorige week bevestigd dat Iran drie schepen van Smit Internationale vasthoudt omdat die bij de berging van een Amerikaanse helicopter hebben geholpen. Smit Tak handelde volgens maritieme autoriteiten in Iran “in strijd met internationale reglementen” door de verplaatsing van de schepen door Iraanse wateren niet bij de autoriteiten te melden. De Iraanse Haven en Scheepsorganisatie heeft daarop een klacht ingediend bij de Iraanse justitie, waarop de schepen aan de ketting zijn gelegd.

Het hoofd van de Iraanse Haven en Scheepsorganisatie, M. Madad, zei tegen het Iraanse persbureau dat de schepen van Smit Tak op verzoek van Iran bezig waren met de berging van een gezonken Kroatisch vrachtschip. Op 19 augustus onderbraken zij hun werkzaamheden om de Amerikanen te hulp te schieten, aldus Madad. Na een klacht van de Iraanse Haven en Scheepsorganisatie zijn daarop “twee Nederlandse schepen in beslag genomen”. Volgens Madad was de Amerikaanse helicopter “in Iraanse wateren” neergestort.

De Amerikaanse marine in Bahrein heeft bevestigd dat op 16 augutus een Amerikaanse marinehelicopter is neergestort. De Amerikanen ontkennen echter dat dit in Iraanse wateren heeft plaatsgevonden. Volgens de marine is de helicopter in “internationale wateren” in het “noordelijke deel van de Perzische Golf” neergestort. De bemanning van de helicopter bleef ongedeerd. Madad maakte tegenover het persbureau IRNA geen melding van een derde schip dat is opgebracht. Naast de Smit Cyclone en de Banckert dat van bergingsbedrijf Van den Akker uit Vlissingen was ingehuurd maakte Smit Tak vorige week bekend dat een derde schip was opgebracht. Dat schip was eveneens door Smit Tak ingehuurd. Over de herkomst ervan wilde het Rotterdamse bergingsbedrijf niets zeggen. Volgens Lloyds List zou het gaan om een schip dat uit Koeweit kwam.

De Amerikaanse marine zegt dat de berging van de helicopter “enkele dagen” heeft geduurd. Daarbij waren twee Amerikaanse schepen, een zeeschip en een sleepboot betrokken. De helicopter is geborgen met “ assistentie” van een sleepboot uit Koeweit die de Amerikanen hadden ingehuurd. Een woordvoerder van de Amerikaanse marine wilde desgevraagd niet de naam van het schip bekendmaken. Ook de vraag of Smit Tak als contracter is opgetreden, wilde hij niet bevestigen.