Heerenveen blijft ongeslagen door fouten van Roda

ROTTERDAM, 22 SEPT. Heerenveen handhaaft zich in de top van de eredivisie. De voetballers uit Friesland wonnen gisteren tegen de verhoudingen in met 2-0 van Roda JC. FC Twente bleef eveneens ongeslagen. De ploeg uit Enschede won voor eigen publiek met 1-0 van het puntloze MVV.

Heerenveen maakte dankbaar gebruik van de vermoeidheid bij Roda JC, dat de hele week in Israël verbleef voor de gewonnen EC-wedstrijd tegen Beer Sheva. De Friese ploeg sloeg pas in het laatste half uur toe. Oud-Spartaan Ali El Khattabi en de Nigeriaanse aanwinst Emanuel Ebiede namen de doelpunten voor hun rekening. Aan beide treffers ging een fout van Roda-doelman Nikolaj Damjanac vooraf. “Het was een logische nederlaag, na het frivole optreden van Schops bij 0-1 was het over en sluiten”, zei trainer Martin Jol na afloop.

Binnen de selectie van Roda is onrust ontstaan. Verantwoordelijk daarvoor zijn vier Belgen (Maarten Schops, Bob Peeters, Jean-Pierre Martens en Stephan van der Heyden) die niet in aanmerking komen voor een basisplaats. Van het contingent Belgen kan alleen spits Peter Van Houdt de laatste weken rekenen op een vaste plaats. “Wie niet tevreden is, mag vertrekken”, reageerde geldschieter Nol Hendriks, tevens bestuurslid technische zaken. Jol op zijn beurt zei wat iedere trainer zou roepen. “Ik kan er maar elf opstellen, de anderen moeten hun plaats afdwingen en niet steeds zeuren.”

FC Twente maakte gisteren weinig indruk in het Diekman-stadion. Tegen hekkensluiter MVV speelde de ploeg van coach Hans Meyer ongeinspireerd en was van creativiteit geen sprake. Aanvoerder Nico-Jan Hoogma maakte in de 73ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. De verdediger kopte raak uit een voorzet.

Voor MVV betekende het de zesde nederlaag op rij. Trainer Frans Körver sprak na afloop de verwachting uit zijn selectie binnenkort de eerste overwinning van het seizoen behaalt. “Eens zal het tij keren”, zei de voormalige doelman en hij verwees daarbij naar het spelniveau van de laatste wedstrijden. “Hoe gek het ook klinkt, zo gek was het allemaal niet.”

Vijf dagen na het schlemielige optreden in de UEFA Cup speelde Vitesse gisteren een matige wedstrijd in en tegen Groningen. De ploeg uit Arnhem speelde gemakzuchtig, maar nam wel leiding. Al na vijf minuten profiteerde topscorer Nikos Machlas van een beoordelingsfout van mandekker Melchior Schoenmakers. Diezelfde Machlas en spelmaker Trustfull lieten daarna de kans liggen om de score verder uit te bouwen.

Vijftien minuten na rust bracht aanvoerder Harris Huizingh de stand in evenwicht. Het was een verdiende gelijkmaker, maar volgens de Vitesse-spelers zou de routinier de bal met de hand hebben aangeraakt voordat hij doelman Sander Westerveld passeerde. Scheidsrechter Mario van der Ende bleek niet onder de indruk van de protesten en keurde het doelpunt goed. In het restant van de wedstrijd kreeg de thuisploeg kansen op de overwinning, maar faalde de ploeg van trainer Wim Rijsbergen in de afwerking.

Spits Hans van Arum was gisteren de gevierde man bij RKC in het duel tegen FC Utrecht. De voormalig speler van Vitesse scoorde twee keer tegen de ploeg die na zes speelronden de voorlaatste plaats bezet. De ploeg van trainer Ronald Spelbos maakte een stuurloze indruk en het lijkt slechts een kwestie van tijd alvorens de paniek weer in alle hevigheid uitbreekt in Utrecht.

FC Utrecht kwam nog wel aan de leiding. Middenvelder Tom van Mol kopte van dichtbij raak. Daarna nam RKC het initiatief over en liet het de bezoekers volledig kansloos. Van Arum bracht de gelijkmaker op zijn naam met een kopbal uit een stiftbal van verdediger Carlos van Wanrooy. Met een knappe volley zette hij RKC kort daarop op voorsprong waarna PSV-huurling Tom van der Leegte de eindstand op 3-1 bepaalde in het voordeel van de Waalwijkers.

Willem II behaalde zaterdag de eerste overwinning van het seizoen. Voor eigen publiek werd Volendam in een spectaculair duel met 5-2 verslagen. Jonas Kolkka (2), Arno Arts en Jattoo Ceesay waren de doelpuntenmakers in Tilburg. Voor Volendam was de Duitse Turk Ayhan Tumani twee keer succesvol.