G7 wil einde maken aan verzwakking van yen

HONGKONG, 22 SEPT. De Groep van zeven grote industrielanden (G7) wil dat er een eind komt aan de verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat blijkt uit een afgelopen zaterdag uitgegeven verklaring van de ministers van Financiën van de G7 in Hongkong.

Hierin wordt gesproken van “het belang excessieve waardevermindering te voorkomen, waar dit kan leiden tot een hernieuwde groei van grote betalingsbalanstekorten”. De verklaring is een duidelijke verwijzing naar de recente ontwikkelingen in Japan. Zij komt vooral tegemoet aan de wens van de VS.

De yen daalde vanmorgen met een yen tot bijna 123 yen per dollar. In de verklaring staat ook dat “excessieve volatiliteit” van wisselkoersen en “belangrijke afwijkingen” van fundamentele economische waarden “onwenselijk” zijn. De G7-ministers herhalen dat ze inzake de wisselkoersen zullen samenwerken, wat een verwijzing is naar mogelijke bankinterventies.

Met name de Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, uitte opnieuw zijn zorg over het groeiende Japanse betalingsbalansoverschot met de Verenigde Staten. Japan verzekerde dat het de economie niet wil stimuleren door een grotere export. Tegelijkertijd is vergroting van de binnenlandse vraag moeilijk, omdat Japan bezig is zijn begrotingstekort terug te dringen en de rente op een zeer laag peil staat.