EasyJet vertrouwt op goede afloop zitting EC

Het gevecht tussen EasyJet en de KLM over prijsdumping op de route Amsterdam-Londen nadert zijn ontknoping. Vandaag vindt bij de Europese Commissie in Brussel een hoorzitting achter gesloten deuren plaats over de klacht die de Britse “prijsbreker” tegen de KLM heeft ingediend.

J. Huyskens, woordvoerder EasyJet is vol vertrouwen. De KLM zal naar zijn zeggen moeten bewijzen dat zij zo goedkoop kan vliegen op de drukke route zonder verlies te lijden.

De kleine Britse maatschappij stapte vorig najaar naar de Europese Commissie. De KLM wordt beschuldigd van oneerlijke praktijken en het onder de kostprijs vliegen. Daarbij zou de nationale luchtvaartmaatschappij misbruik maken van zijn dominante positie.

EasyJet begon begin vorig jaar met een stuntprijs van 99 gulden voor een enkeltje Amsterdam-Londen. De KLM reageerde meteen met een prijs van 198 gulden voor een retour, en hanteert sinds deze zomer ook dat lage tarief voor een enkeltje. EasyJet verlaagde in juli daarop de prijs tot 89 gulden.

De KLM maakt zich volgens Huyskens verdacht door ook de lage tarieven die EasyJet op de dienst Amsterdam-Nice hanteert, over te nemen. “Dat was niet verstandig.” De KLM-toestellen naar Nice zijn volgens hem niet voldoende bezet.

Huyskens verwacht dat de Europese Commissie een tijdelijke maatregel neemt, vooruitlopend op een definitief besluit. Het kan anders te lang duren voor EasyJet, aldus de zegsman. Het besluit van de commissie wordt “binnen enkele weken” verwacht, aldus bronnen. De KLM weigert tot nu toe elk commentaar over deze affaire.

Ondertussen heeft zich nog een partij op het strijdtoneel vervoegd. De Britse luchtvaartmaatschappij Britannia Airways kondigde vorige week aan om vanaf 2 november voor het “absolute bodemtarief” van 49 gulden van Amsterdam naar Londen te gaan vliegen.