Dramatische koersval van Content Beheer

AMSTERDAM, 22 SEPT. Uitzendorganisatie Content is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs zwaar gestraft voor teleurstellende winstcijfers die het vrijdag nabeurs bekendmaakte. De koers daalde ruim 17 procent terwijl de hoofdfondsen op de beurs met bijna 2 procent stegen.

AMSTERDAM Content kwam in de loop van de ochtend met het maximale verlies van 13,50 uit op een koers van 65 gulden. Kort na het middaguur trad herstel op en was het verlies teruggelopen tot 11,50 op 67 gulden.

Beleggers waren niet alleen teleurgesteld in de winstgroei van 6 procent, maar ook door de verklaring die Content gaf voor het achterblijven bij de concurrentie. “De omzet is gedaald door een schaarste aan uitzendkrachten. Dat is een dikke min, want andere uitzendbureaus hebben daar helemaal geen last van”, aldus een handelaar.

De effectenbeurs als geheel begon de week sterk door direct weer de 900-puntengrens te doorbreken, al bleven de omzetten laag. De belangrijkste graadmeter, de AEX-index, stond kort na het middaguur op een winst van 17,20 punten (1,93 procent) op 910,49 punten. De midkap-index van middelgrote beursfondsen klom ruim 9 punten op 1447 punten.

De beursindex veerde vooral op doordat optiehandelaren na het aflopen van optiecontracten op vrijdag weer nieuwe posities innamen. Na het eerste uur handel kalfden de koersen enigszins af.

Ook andere Europese beurzen begonnen de week sterk. Zowel in Frankfurt, Parijs als Londen gingen de beursindices ongeveer een procent omhoog.

Philips gaf als vrijwel het enige hoofdfonds een behoorlijk omzet te zien. Deze aandelen klommen 5,70 op 152,20 gulden.

Ook KLM deed mee in de kopgroep van hoofdfondsen met een winst van 2,80 op 71,40 gulden. Daarmee maakte de luchtvaartmaatschappij een deel van de verliezen van afgelopen weken goed.

De koers van BolsWessanen reageerde vanochtend nauwelijks op het bericht dat de winst van Campari met 51 procent is gestegen. De onderneming uit Amstelveen heeft een belang van 35 procent in Campari. De koers van BolsWessanen steeg vanochtend vier dubbeltjes op 35,60.

De Amerikaanse dollar is de week op de Europese wisselmarkten begonnen met een koersstijging van een cent. In Amsterdam kwam daar in de loop van de ochtend nog eens een cent bij zodat rond het middaguur de dollar 2,0161 gulden stond genoteerd tegenover 1,9960 van het eind van de handel van vorige week.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot hoger. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 143,11 punten (0,8 procent) tot 18.201,32. Winst werd metname geboekt door autofondsen.

Morgen is de beurs van Japan gesloten in verband met een feestdag.