De Kelly Family groeit maar door

Concert: Kelly Family. Gehoord: 21/9 Ahoy, Rotterdam.

De Volendamse zanger Jantje Smit (11) is een veteraan in het artiestenvak, vergeleken bij de kleine Sean Kelly. Als vierjarige wordt de jongste telg van de Kelly Family al volop ingezet om de harten van het publiek te stelen. Weliswaar maakt het schattige joch nog geen muziek zoals zijn negen broers en zussen, maar hij banjert over het podium als een volleerde kermisgast.

De Kelly's zijn een in de popmuziek verdwaalde circusfamilie van Iers/Amerikaanse afkomst, die zich na een verblijf in Spanje, Frankrijk en Nederland in Duitsland heeft gevestigd. Eind jaren zeventig had de familie al een hit met David's Song en sinds er een lied met de veelzeggende titel I Love The Pope op het repertoire verscheen, zijn er nog heel wat kleine Kelly'tjes bijgekomen.

Tegenwoordig laat vader Dan Kelly zijn kinderen het werk doen, aangevoerd door de 33-jarige Kathy en Paddy van achttien. Zoals dat gaat bij het circus, wordt elke avondvoorstelling vooraf gegaan door een matinee. Zondagmiddag was Ahoy weliswaar matig gevuld, maar de Kelly Family gaf een staaltje van familie-entertainment waar de Osmonds niet van terug hadden. Alle negen bespeelden ze verschillende instrumenten en om beurten kwamen ze naar voren om te zingen, waarbij ze hun lange lokken lieten wapperen op een mengeling van folk-, rock- en hitparademuziek.

In de veelzijdigheid van de hardwerkende familie schuilt tegelijk ook hun zwakte. Moeiteloos schakelden ze over van oersentimenteel op quasi-ruig en van zweverige ballades op jolige huppelmuziek. Het moet de nachtmerrie van elke hardrocker zijn, om net als de 23-jarige metalgitarist Joey Kelly het podium te moeten delen met een accordeon spelende zus in een fluwelen soepjurk. Deze Kathy gaf bovendien een zo vrome versie van de gospelsong Swing Low Sweet Chariot ten beste, dat het meer op een evangelisatieclub leek dan op de stoere rockgroep waarin Joey zich waande.

Het grootste talent van de Kelly Family is de zelfverzekerd heen en weer rennende Paddy, die met zijn heldere folkstem al vroeg voor een hoogtepunt zorgde met de hit Fell In Love With An Alien. Daarop volgde nog zoveel blijmoedigheid in gezinsverband, dat er zelfs bij de verkorte middagvoorstelling sprake was van een overdosis lelieblanke folk en gladgeschaafde rock.

    • Jan Vollaard