Congo kan 'verdwijnen'

KINSHASA, 22 SEPT. Voortzetting van de oorlog tussen het officiële regeringsleger van de Congolese president, Pascal Lissouba, en zijn voorganger Denis Sassou Nguesso kan leiden tot “het verdwijnen” van Congo (Brazzaville) als eenheidsstaat. Dat heeft de Congolese premier, Bernard Kolélas, zaterdag gezegd tijdens een bijeenkomst in zijn bolwerk Kinkala, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Brazzaville.

“De situatie is zeer ernstig”, aldus Kolélas. Het was de eerste keer dan een Congolese leider zich in deze termen over de toestand in het land uitsprak.

De strijd tussen Lissouba en Sassou Nguesso begon in juni in Brazzaville, en wordt met steeds zwaardere wapens en in een steeds groter gebied voortgezet. Beide partijen gebruiken tanks, en Lissouba's kamp heeft ook helikopters ingezet, zoals gisteren nog in Brazzaville. De oorlog heeft zich van de hoofdstad uitgebreid naar het noorden, waarvan het grootste deel nu in handen is van de Cobra-militie van Sassou Nguesso. De strijd heeft volgens officiële cijfers 4.000 levens geëist, voornamelijk burgers, maar het werkelijke aantal zou hoger zijn. Honderdduizenden zijn gevlucht. (AFP)