Clinton in het nauw door schandalen

Verschillende schandalen werpen hun schaduw over het presidentschap van Bill Clinton. Zowel het Congres als het ministerie van Justitie onderzoekt de manier waarop beide politieke partijen (maar vooral het Witte Huis) in 1995 en 1996 geld hebben ingezameld voor hun verkiezingscampagne.

Heeft Clinton, in strijd met de wet, geld geaccepteerd van buitenlandse donors? Heeft China zo de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen of willen beïnvloeden? Heeft Clinton toegang tot het Witte Huis (variërend van een gesprek met de president tot een overnachting in de Lincoln-slaapkamer) 'te koop' aangeboden? En hebben de president en de vice-president hun functie misbruikt door vanuit het Witte Huis telefonisch geldschieters te ronselen?

Een onderzoekscommissie van de senaat heeft vrijdag, na zeven weken van hoorzittingen, besloten haar aandacht voorlopig te verleggen van specifieke uitwassen van de fondsenwerving naar hervorming van de wet op de campagnefinanciering. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden begint naar verwachting deze of volgende week met hoorzittingen.

Een onafhankelijke aanklager is al aangesteld voor de Whitewater-affaire. Al drie jaar onderzoekt Kenneth Starr een onroerendgoed-transactie waarmee de Clintons in de jaren tachtig in Arkansas wat geld hoopten te verdienen. Het onderzoek heeft zich uitgebreid tot vermeende pogingen van Hillary Clinton om de rechtsgang te blokkeren, de zelfmoord van juridisch adviseur Vince Foster, het overhaaste ontslag van medewerkers van het reisbureau van het Witte Huis en de mysterieuze vondst van 900 vertrouwelijke FBI-dossiers in het Witte Huis.

De aanklacht van Paula Corbin Jones, dat Clinton zich in 1991 seksueel aan haar heeft opgedrongen, komt in mei voor de rechter. Maar de advocaat van de president praat met een vertegenwoordiger van Jones over de mogelijkheid van een schikking. Eerder deze maand liep een schikkingsvoorstel stuk, waarbij de president 700.000 dollar zou betalen, maar geen excuses zou aanbieden. Jones was daarmee niet tevreden. Inmiddels heeft ze haar twee advocaten ontslagen. Haar belangen worden nu behartigd door de conservatieve Republikeinse activiste Susan Carpenter-McMillan en haar man.