Burgemeester Hamburg weg na verlies SPD

BONN, 22 SEPT. De Hamburgse SPD-burgemeester Henning Voscherau heeft gisteravond zijn functie neergelegd, nadat de sociaal-democraten bij de verkiezingen van zondag hun grootste verlies hadden geleden na de Tweede Wereldoorlog. Het slechte resultaat wordt als een belangrijke vingerwijzing gezien voor de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar.

De SPD, die al veertig jaar in Hamburg regeert, blijft weliswaar de grootste partij, maar het aantal stemmen liep terug van 40,4 procent in 1993 naar 36,2 procent. Een deel van de linkse stemmen ging naar de rechts-radicale Duitse Volksunie (DVU), die met 4,9 procent net niet in het Hamburgse parlement komt. De stemmenwinst voor extreem-rechts werd door alle partijen 'alarmerend' genoemd.

“Ik ben verdrietig”, zei Voscherau (56), die bijna tien jaar burgemeester is geweest. Voscherau, een belasting- en financieel expert, wordt getipt als minister van Financiën als het de SPD lukt Helmut Kohls coalitie te verslaan.

“Ik had rugdekking gevraagd, maar die heb ik niet gekregen. De verkiezingsuitslag is voor mij geen bewijs van vertrouwen. Ik ben boven de pijngrens uitgekomen”, verklaarde Voscherau gisteravond op de televisie. De burgemeester was zo aangeslagen dat hij na het voorlezen van zijn reactie onmiddellijk wilde weglopen, maar journalisten wisten hem nog met enkele vragen in de studio vast te houden. Voscherau was geschokt over de winst van extreem-rechts in de havenstad, die prat gaat op haar liberale houding tegenover buitenlandse immigranten. Voscherau noemde de opkomst van extreem-rechts de uitdrukking van de “gewelddadige stemming” die hij tijdens zijn verkiezingscampagne in de stad had aangetroffen.

De oppositionele CDU van bondskanselier Helmut Kohl boekte winst. De partij met de advocaat Ole van Beust (42) als lijsttrekker kreeg 30,7 procent van de stemmen, een winst van bijna 6 procent vergeleken met de verkiezingsuitslag in 1993. Kanselier Kohl zei de vooruitgang van zijn partij als een belangrijke ruggensteun te beschouwen voor de hervormingskoers van de regering.

Van Beust hoort tot de 'Jonge Wilden' in de CDU, een groep van jonge fractievoorzitters uit verschillende deelstaten, die de CDU-partijleiding kritisch volgen. De CDU-lijsttrekker maakte zich gisteravond hard voor de vorming van een grote coalitie in de stadsstaat van sociaal-democraten en christen-democraten. “De winst van het neo-nazisme vraagt erom”, zei Van Beust, “dat de grote democratische partijen over hun eigen schaduw heenspringen” en de handen ineenslaan om de grote problemen in de stad aan te pakken. De rijkste stad van Duitsland heeft de hoogste jeugdcriminaliteit van het land en een werkloosheid van 13 procent.

PGINA 5: SPD Hamburg zoekt nieuwe partijleider

CDU-lijsttrekker Van Beust is bereid over een zogeheten 'grote coalitie' te praten, vindt wel dat de SPD de eerste stap moet zetten, omdat die partij ondanks het verlies als grootste partij uit de bus is gekomen.

“De uitslag is niet bevredigend,” aldus Franz Müntefering, die de nationale verkiezingscampagne van de SPD organiseert. “Er zijn in Hamburg geen winnaars. Het resultaat voor de SPD was teleurstellend,. maar we zijn niet verslagen. De SPD is nog steeds veruit de meeste stemmen gehaald.”

Ondanks deze optimistische woorden zit de SPD na het aftreden van Voscherau met de handen in het haar, omdat er geen duidelijke kroonprins beschikbaar is. Vandaag heeft het presidium van de partij in Bonn besproken wie de coalitie-onderhandelingen moet gaan leiden.

Krista Sager, de kandidaat van de Groenen, meent dat de kiezers voor een rood-groene coalitie hebben gekozen. De Groenen hebben 13,9 procent van de stemmen (+0,4 procent). Voscherau voelde er weinig voor om met de Groenen in zee te gaan. De burgemeester regeerde in Hamburg met de kleine Statt-partij, die zo zwaar verloor dat ze niet meer in het parlement komt. De partij viel terug van 5,6 procent naar 3,8 procent.

Ook de liberale FDP bleef met 3,5 procent van de stemmen te klein om in het parlement te kunnen meedoen. Zodoende rest de SPD weinig anders dan te regeren met de Groene Partij of met de christen-democraten.

De opkomst was met 70 procent nagenoeg gelijk aan vier jaar geleden (69,6 procent). Van de 121 zetels, die in het parlement te vergeven zijn, krijgt de SPD er 54, de CDU 46 en de Groenen 21.

    • Michèle de Waard