Beurs VS maant ING

NEW YORK, 22 SEPT. De beursautoriteiten in New York hebben ING Barings Securities gewaarschuwd omdat de effectenbank te veel aandelentransacties niet volledig afwikkelt. Een routinecontrole van de beurs heeft dit aan het licht gebracht. ING Barings is volgens een woordvoerder in overleg met de New York Stock Exchange druk bezig zijn controle te verscherpen.

Volgens een woordvoerder gaat het om een technisch probleem bij de handel in aandelen die genoteerd staan aan de beurzen van zogenoemde emerging markets. “Het volume van die transacties is zó gegroeid, dat het controlemechanisme het niet heeft kunnen bijhouden”, aldus de zegsman.

Aandelentransacties in de bedoelde Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen verlopen meestal niet zo vlekkeloos als die in het Westen. Veel deals kunnen niet meteen worden afgewikkeld of lopen mis doordat stukken niet worden betaald of geleverd. Hierdoor openstaande posities werden door ING Barings onvoldoende afgedekt, zo bleek uit de controle.

ING Barings gaat nu het aantal mensen uitbreiden dat met de controle van de aandelentransacties is belast. “We drukken ze op het hart dat dit niet nog een keer voor mag komen”, aldus de woordvoerder.

In 1995 wist nam ING Groep de prestigieuze zakenbank Barings over, nadat werknemer Nick Leeson de bank met speculaties in derivaten aan de rand van de afgrond had gebracht.

Met Jeremy Irons. TV10, 20.00-21.35u.