Belgische justitie ontdekt grote fraude

BRUSSEL, 22 SEPT. De Belgische justitie verdenkt de belangrijke ondernemersfamilie De Clerck van grootscheepse fiscale fraude. In verband hiermee is Jan de Clerck gearresteerd, topman van textielbedrijf Domo. Domo behoort tot het tapijtconcern Beaulieu, dat in de jaren zestig is opgericht door Jans vader Roger de Clerck.

Samen met Jan de Clerck heeft het parket van Brussel ook diens echtgenote Martine Vande Weghe gearresteerd. Aanleiding voor de arrestatie zijn bekentenissen van een voormalige directeur van een filiaal in Sint-Niklaas van de Generale Bank. Deze zou het echtpaar De Clerck geholpen hebben bij het witwassen van zwart geld. De man, Ronny Verhoeven, had zich de laatste jaren op Cyprus gevestigd, vanwaar hij financiële belangen voor De Clerck en het textielbedrijf Domo behartigde.

Beaulieu is een internationaal concern met vestigingen in onder meer Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De jaaromzet wordt geschat op meer dan vijf miljard gulden. Bij de tapijtfabrieken werken ongeveer 20.000 mensen. Justitie doet al vijf jaar onderzoek naar fiscale fraude bij deze onderneming. Tegen Beaulieu zijn in de loop der jaren verschillende keren justitiële procedures gevoerd in verband met financiële transacties.

Het onderzoek naar Jan de Clerck en zijn echtgenote is voortgekomen uit de grote Beaulieu-affaire waaraan de justitie werkt. Het echtpaar De Clerck kwam in 1992 in het nieuws toen hun zoontje Anthony werd ontvoerd door de beruchte bende van Hamel. De Clerck betaalde een losgeld van meer dan dertien miljoen gulden.

Volgens het Belgische dagblad De Morgen zou ABN Amro betrokken zijn bij de miljoenenfraude van de Beaulieu-groep. Via ABN Amro zou de familie De Clerck geld hebben doorgesluisd naar de Nederlandse Antillen, schrijft De Morgen. De inmiddels overleden Nederlandse bankier Johannes Mientjes is volgens de krant bij deze constructie betrokken geweest. Volgens De Morgen zette Roger De Clerck, de grondlegger van het imperium, tussen 1976 en 1986 al belangrijke geldtransacties op naar Nederland. Officieel ging het om waarborgen voor uitstaande leningen, maar in werkelijkheid bestonden die leningen niet en ging het geld naar Curaçao. Voor ABN Amro zijn de beschuldigingen in De Morgen “een raadsel”. “Wij zijn in ons onderzoek nog geen enkele onregelmatigheid tegengekomen”, aldus een woordvoerder.