Arabieren storen zich niet aan sancties van VN tegen Libië

KAIRO/ LONDEN, 22 SEPT. De Arabische Liga heeft gisteren een beroep gedaan op de 22 lidstaten de sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen Libië heeft afgekondigd, voortaan te negeren.

De Liga zweeg over de VN-sancties tegen een andere lidstaat, Irak. Verscheidene Arabische landen hebben zich al verscheidene malen uitgesproken voor opheffing van de - veel verdergaande - strafmaatregelen tegen Bagdad.

Een desbetreffende verklaring werd gisteren uitgegeven na tweedaagse besprekingen in de Egyptische hoofdstad Kairo van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga. Volgens deze verklaring zouden Arabische landen vliegtuigen van en naar Libië moeten laten vliegen als ze zieken, pelgrims, arbeiders, officiële Libische delegaties of buitenlanders aan boord hebben. Ook zouden ze - onder andere - bevoren Libische tegoeden op hun banken moeten vrijgeven. De Liga verklaarde voorts Libië te steunen in zijn eis tot vergoeding van de schade van de sancties.

De Veiligheidsraad kondigde in 1992 sancties tegen Libië af nadat het had geweigerd twee burgers die worden verdacht van de bomaanslag op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie voor berechting aan de VS of Groot-Brittannië uit te leveren. Ook weiegrde het mee te werken aan een Frans onderzoek naar een aanslag op een Frans toestel boven Niger. Bij de aanslag, op 22 december 1988, kwamen 270 mensen om het leven. De sancties houden onder andere een totaal vliegverbod van en naar Libië in en een embargo op wapenleveranties. De sancties werden in 1993 uitgebreid met de bevriezing van Libische banktegoeden in het buitenland. Amerikaans aandringen op een olie-exportverbod zijn gestuit op verzet uit Europa, dat veel olie uit Libië betrekt.

Libië heeft de sancties al verscheidene malen geschonden, met stilzwijgende medewerking van Arabische landen. Zo is de Libische leider Gaddafi vorig jaar per vliegtuig naar de Arabische top in Kairo gegaan, en heeft hij pelgrims per vliegtuig naar Saoedi-Arabië gestuurd. Gaddafi maakte deze zomer bekend de sancties niet meer te erkennen.