Amazone verslaat roeiers

ROTTERDAM, 22 SEPT. Een roeiwedstrijd over twaalf kilometer tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge en het nationale team van Brazilië kende gisteren haar grote winnaar in de rivier de Amazone. De twee Britse boten zonken in het ruige water van de rivier, het Braziliaanse team was de lachende derde.

Het was voor het eerst dat de teams van Oxford en Cambridge, die elk voorjaar een prestigieus duel uitvechten op de Theems, elkaar troffen op de Amazone. De wedstrijd in Brazilië maakte deel uit van een serie culturele evenementen.

Aanvankelijk waren de leden van beide Britse teams bang om opgegeten te worden door piranha's. Ook de angst voor malaria was groot. Die was echter snel verdwenen toen beide boten veel te laat en beschadigd aankwamen in Brazilië. De vaartuigen misten grote stukken kunstvezel en alle acht de riemen van Cambridge waren kapot. Voor zover dat mogelijk was lapten beide teams de boten nog op, van een optimale voorbereiding was geen sprake meer.

Al snel maakten de boten water in het midden van de zeven kilometer brede rivier. De boot van Oxford brak als eerste in tweeën en zonk als een baksteen. Acht minuten later volgde de boot van Cambridge. Ongedeerd kwamen de roeiers weer aan wal.