Zwitserland retourneert geld aan Mali

BERN, 20 SEPT. Zwitserland heeft Mali banktegoeden ter waarde van ongeveer 5,5 miljoen gulden teruggegeven. Het gaat om geld dat door dictator Moussa Traore, die in 1991 na een staatsgreep het veld moest ruimen, op Zwitserse bankrekeningen is gestort.

Het Hooggerechtshof in Zwitserland had eerder geoordeeld dat de huidige regering in Mali recht had op de tegoeden. Het is voor het eerst dat Zwitserland geld teruggeeft aan een Afrikaans land dat aanspraken maakt op tegoeden van een ex-leider van het land. Zwitserland wordt er al jaren door de internationale gemeenschap van beschuldigd een veilige financiële haven voor dictators te zijn.

Het besluit komt op het moment dat minister van Buitenlandse Zaken Bizima Karaha van Congo, het voormalige Zaïre, op bezoek is in Zwitserland in een poging tegoeden van de vroegere president, Mobutu Sese Seko, terug te vorderen. Op verzoek van de huidige Congolese regering zoeken meer dan 400 Zwitserse banken naar tegoeden van Mobutu. Tot nu toe is ongeveer acht miljoen gulden gevonden. Volgens de Congolese regering zou Mobutu ten minste vijf miljard gulden op Zwitserse rekeningen hebben gestort. (AP)