VS hebben een lange traditie van filantropie

WASHINGTON, 20 SEPT. Met zijn royale gift van een miljard dollar aan de Verenigde Naties heeft Ted Turner zich geplaatst in een lange traditie van Amerikaanse filantropie. Maar tegelijkertijd is het gebaar even eigenzinnig en uniek als Turner zelf.

De oprichter van CNN, tegenwoordig tweede man van het media-concern Time Warner, maakte donderdagavond bekend dat hij de VN elk van de komende tien jaar 100 miljoen dollar zal geven. Het plan was twee dagen eerder, in een hotelkamer in New York, bij hem opgekomen, vertelde Turner. Hij had gekozen voor een miljard “omdat dat een mooi rond bedrag is”.

Vermogende Amerikaanse zakenlieden geven vaker grote bedragen aan goede doelen, maar nooit zoveel in één keer en ook zelden aan organisaties die zo omstreden zijn als de Verenigde Naties in Amerika is. In navolging van de staalmagnaat Andrew Carnegie (1835-1919), die geloofde dat het de plicht van de rijken is om hun overvloedige rijkdom weer weg te geven, kiezen supermiljonairs er meestal voor om geld te schenken aan universiteiten, bibliotheken, humanitaire instellingen of musea.

Maar Turner (58) wilde zich onderscheiden met een gebaar dat de wereld omspant en de aandacht trekt van zijn mede-miljardairs, in de hoop dat zij in grotere aantallen hun beurs zullen opentrekken. Nadat hij vorig jaar al gepleit had voor grotere gulheid, riep het internet-tijdschrift Slate een jaarlijkse lijst van de vrijgevigste Amerikanen in het leven - als tegenhanger van de Forbes-400 lijst van allerrijksten.

Microsoft-topman Bill Gates maakte dit voorjaar bekend dat hij 200 miljoen dollar aan bibliotheken schenkt voor de aanschaf van computers - een royaal gebaar, maar gezien de branche waarin Gates opereert niet geheel belangeloos. De financier George Soros geeft jaarlijks honderden miljoenen aan uiteenlopende projecten. Maar alleen Turner haalde in één klap nieuwsuitzendingen en voorpagina's over de hele wereld.