VN verheugd over miljardengift Turner

NEW YORK, 20 SEPT. De Verenigde Naties hebben gisteren met groot enthousiasme de particuliere gift van een miljard dollar van mediamagnaat Ted Turner verwelkomd. Secretaris-generaal Kofi Annan zei te hopen dat de donatie die Turner donderdagavond aankondigde, lidstaten zal aansporen hun schulden aan de vrijwel bankroete VN te voldoen.

“Dit is een prachtig gebaar. Dit bewijst zijn geloof in de organisatie en in internationale samenwerking en ik hoop dat het regeringen zal aansporen om te betalen wat zij schuldig zijn”, zei Annan. VN-woordvoerder Fred Eckhard zei: “Het is vandaag één-miljard-dollar-dag bij de VN. De morele steun aan de organisatie overstijgt de financiële waarde van Ted Turners gift.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, noemde de gift “briljant” en zei “zeer opgewonden” te zijn. Volgens haar bewijst de donatie “welke waarde het Amerikaanse volk hecht aan de VN”. Ze zei dat de regering vastbesloten blijft om samen met het Congres te werken aan afbetaling van de Amerikaanse VN-schuld - 1,5 miljard dollar volgens de VN, 1 miljard dollar volgens de VS. De Republikeinen in het Congres blokkeren afbetaling omdat ze eerst hervormingen bij de VN willen.

De gift van Turner, oprichter van CNN en vice-president van Time Warner, is gedeeltelijk bedoeld als sneer aan de VS wegens hun schuld. Turner wil de komende tien jaar honderd miljoen dollar per jaar geven aan VN-programma's voor kinderen, milieu, vluchtelingen, bestrijding van ziekten en opruiming van landmijnen. Hij riep andere miljardairs op hetzelfde te doen.

Volgens de VN is het nog te vroeg om te kunnen zeggen waar het geld precies naartoe zal gaan. Volgens VN-regels mag de gift niet gebruikt worden voor het beheer van de VN of afbetaling van de Amerikaanse schuld. Mogelijke bestemmingen, aldus de VN, zijn Unicef, de afdeling voor humanitaire zaken of het bureau van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. De grootste privé-gift tot nu toe aan de VN was van de financier George Soros, die 25 miljoen dollar gaf voor hulp aan vluchtelingen in Bosnië.

Turners gift komt aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van de leiders van VN-lidstaten, die maandag in New York begint. Daar zal vooral gesproken worden over de hervormingen en de financiële crisis. Het jaarbudget van de VN voor het eigen beheer bedraagt 1,3 miljard dollar, terwijl de VN verwachten ongeveer hetzelfde uit te geven aan vredeshandhaving.

    • Robert van de Roer