Uniek besluit Ajax en Feyenoord; Clubs bang voor kwetsende taal van supporters

ROTTERDAM, 20 SEPT. In een poging kwetsende spreekkoren te voorkomen, laten Ajax en Feyenoord dit seizoen bij de onderlinge wedstrijden geen fans van de bezoekende club meer toe. Op 26 oktober zullen in Amsterdam, bij de eerste Ajax-Feyenoord sinds de rellen in Beverwijk, alleen supporters van de thuisclub aanwezig zijn. Rotterdamse fans kunnen de wedstrijd in het eigen stadion volgen op een groot videoscherm.

De maatregel is genomen uit vrees voor verbaal geweld, naar aanleiding van het treffen in Beverwijk, eind maart, tussen de harde kernen van de supportersgroepen van Feyenoord en Ajax. Daarbij kwam Ajax-aanhanger Carlo Picornie om het leven. De rellen en daarop volgende rechtzaken liggen bij beide supportersgroepen nog steeds gevoelig. Twee weken geleden kwamen de clubs, de KNVB en vertegenwoordigers van politie en gemeenten tijdens een overleg in Zeist overeen dat er actie moest worden ondernomen.

Volgens Ajax-voorzitter en tevens lid van het sectiebestuur, Michael van Praag moet het lopende seizoen “het jaar van de bezinning” worden. Tijdens een persconferentie gisteren in Rotterdam zei de preses dat de kans op spreekkoren groot is. “De emoties in beide kampen zijn er nog steeds. Fysieke botsingen tussen beide groepen zijn via afspraken met clubs en politie wel te voorkomen, maar verbaal geweld is dat niet.” Van Praag sprak de hoop uit dat de situatie volgend jaar weer normaal is.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik meldde dat beide clubs al eerder over het plan hadden nagedacht. “Dat was vorig seizoen, na de confrontatie tussen de beide kampen op de A10, vlak voor Ajax-Feyenoord. Maar toen was de tijd te kort om goede afspraken te maken.” Het weigeren van de toegang is overigens niet alleen een straf voor kwaadwillende supporters. “We nemen onze goede fans ook in bescherming. Die wil ik niet blootstellen aan kwetsende taal.”

Beide supportersverenigingen staan achter de maatregel. Peter Goedbloed, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax, zegt dat het idee juist bij de groepen vandaan komt. “Het bestuur van de clubs heeft die geluiden opgepikt. Wij hopen op deze manier het besef teweeg te brengen dat het ontbreken van supporters eigenlijk helemaal niet leuk is. Het uitvak blijft leeg en mocht Feyenoord straks onverhoopt scoren, dan zal het stil blijven in het stadion.”

Goedbloed verwacht niet dat er toch groepen supporters zullen afreizen naar de 'vijandige stad'. “Zowel wij als Feyenoord hebben overleg gehad met de harde kernen. We moeten nog een paar groepen aanspreken, maar de fans met wie we hebben gesproken staan achter de maatregel.”