Student bezweek aan de drank, niet aan epilepsie

GRONINGEN, 20 SEPT. De achttienjarige student die dinsdag in een Gronings studentenhuis overleed na het drinken van een liter jenever, leed niet aan epilepsie. Dat is gebleken bij de lijkschouwing in het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk. De familie heeft dat gisteren desgevraagd bevestigd.

De uit Rotterdam afkomstige student vierde afgelopen maandagavond met zijn nieuwe huisgenoten, allen leden van het studentencorps Vindicat Atque Polit, dat hij was toegelaten in het corpshuis. Daarbij dronk hij volgens een aloude traditie van het huis een liter jenever op. De volgende morgen werd hij dood in zijn bed aangetroffen.

Volgens de politie in Groningen zou uit medisch onderzoek zijn gebleken dat de student een aanval van epilepsie had gehad en was gestikt in zijn kussen. De familie zegt evenwel dat hij nooit aan epilepsie heeft geleden. Daarmee is het waarschijnlijk dat hij louter aan de gevolgen van drankgebruik is gestorven. Hij wordt vandaag in Rotterdam begraven. De bewoners van het huis zijn gehoord door de politie. Het openbaar ministerie in Groningen onderzoekt onder meer in hoeverre er bij het drankgebruik sprake was van sociale dwang. Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad niets te voelen voor een gedragscode voor studenten, zoals minister Ritzen (Onderwijs) heeft geopperd.

    • Koen Greven