Nieuwe vleugel voor Stedelijk Museum Zwolle

ZWOLLE, 20 SEPT. Het Stedelijk Museum in Zwolle opent vandaag een nieuwe vleugel, ontworpen door de Zwolse architect Gerard van den Belt. Hij schiep een glazen gebouw, naast het uit de 17de eeuw stammende bestaande museumgebouw in de oude binnenstad.

Centraal in de ontvangsthal staat een monumentale, ook glazen trap. De trap, waarin 250 vierkante meter glas is verwerkt, is de eerste in zijn soort in Nederland. Het nieuwe deel bracht de Zwolse tongen al flink in beweging. De Vereniging Vrienden van de Stadskern vindt dat het bouwwerk de binnenstad en in het bijzonder de Melkmarkt met zijn klassieke bebouwing aantast. De Vrienden hebben wel inspraak gehad bij de bouw, maar hun opmerkingen zijn maar ten dele gehonoreerd.

Het gebouw vormt een scherp contrast met de omliggende bebouwing. Wellicht is dat ook de aanleiding geweest voor de titel van de openingstentoonstelling: Zwolse kunst, een wereld van contrasten. De tentoonstelling schenkt aandacht aan oude en hedendaagse kunst van Zwolse kunstenaars. Een van de bekendste is de 17de-eeuwse schilder Gerard ter Borch. Daarnaast is er werk te zien van Joannes van Cuijlenborch, Derck Hardenstein en Hendrik ten Oever. Jonge Zwolse kunstenaars is gevraagd een bijdrage te leveren aan de hand van twee thema's. Van hen zijn tien kunstenaars voor de tentoonstelling geselecteerd. (ANP)