NACHTHONGER (3): DE PRIJSUITReiKING

De ingezonden brieven met nachthonger-gerechten heb ik nu zo vaak gelezen dat ik sommige stukken kan voordragen. Maar welke inzender verdient een prijs? Een lange brief met veel recepten, geschreven in een vliegtuig op weg naar New York, is net zo mooi als een ansichtkaart met drie kordate regels. Uiteindelijk kon ik, zoals wel vaker voorkomt, niet tussen twee heren kiezen. Beide inzenders krijgen voor hun originele inzending een aanvulling voor de nachthongerkast thuisbezorgd.

J.t.M. te A. schreef het volgende: “De ochtend gloort, de ingewanden rommelen. 't Is vier uur - ai! Nachthonger. Adam inspecteert zijn voorraden; in de ijskast een half pak Bulgaarse yoghurt, een lente-uitje en 12 centimeter komkommer. In de Verkade-doos, op de stalen kast geplaatst tot ik van de muizen heb gewonnen: een blikje ansjovisfilets. Een restje volkorenbloem en een sachet bakpoeder. Een pot honing waar de deksel niet af wou. Ansjovis met honing? Komaan. Voor een rechtgeaarde nachthongerkunstenaar is niets de dol. “Ansjovis met honing en chapati

Ansjovis. Neem er zes. Uit laten druipen. Fijn prakken met vork tot pasta - een vijzel is hier ideaal. Schepje yoghurt helpt het pulpen. Als er geen stukjes meer over zijn proeven = lekker zout. Nu komt het: een béétje honing toevoegen tot vissmaak geheel is verdwenen. Maar pas op: 't mag niet zoet worden. Rest van de yoghurt toevoegen, komkommer en lenteuitje snipperen en toevoegen, eventueel wat peper. Resultaat: een soepkom met licht amberkleurige dipsaus. Maar er hoort nog iets bij: een verse hete nep-chapati. Tel de lepels bloem die er nog zijn (vier had ik er) en voeg daar even veel lepels water en een theelepeltje bakpoeder aan toe. Roeren tot beslag. Pan koud invetten met olie of boter, opzetten tot het gaat roken, dan vuur laag en beslag toevoegen. Tweezijdig bakken tot genoegen en met dit verse broodje aan het dippen slaan. Heerlijk geslapen. Ontbijt overgeslagen.''

De andere prijswinnaar P.P. te A. gebruikt een nachthongeringrediënt dat in geen enkele brief werd genoemd. Zijn brief bewijst duidelijk dat mensen 's nachts veel vreselijker, geheimer, erger en onverstandiger eten dan overdag.

Maandag het laatste deel van de nachthonger-reeks.

16. komkommer

    • Anne Scheepmaker